Sylvana Simons is niet beschikbaar als lijsttrekker voor haar partij Bij1 bij de verkiezingen van 22 november. Dat zegt ze tegen de Volkskrant. “Ik moet me wapenen tegen onware frames. Dat kan ik wel, maar ik wil het niet meer”, zegt ze. Eerder vanavond maakte partijleider Farid Azarkan van Denk bekend dat ook hij niet meer verkiesbaar is.

Dat Simons stopt is volgens haar “een persoonlijke afweging”. Het is het gevolg van een combinatie van factoren. Ze kampt met een slechte gezondheid en de verkiezingen komen eerder dan ze had verwacht.

Daarnaast rommelt het in de partij. De twee overgebleven raadsleden van Bij1 in Amsterdam hebben onlangs hun vertrek uit de partij aangekondigd. In een interview met NRC beklaagden ze zich over een “toxische en structureel onveilige werkomgeving” binnen de partij. Simons greep volgens hen niet in.

“Ik moet nu campagne voeren op een bed van onware frames. Ik kan zo niet de generaal zijn die haar troepen naar de overwinning leidt.” Ook ziet ze uit naar rust.

Bron: