Tijdens de voetbalwedstrijd Polen – Nederland zaten er een aantal fans op de tribune die hun gezicht bruin hadden geschminkt. Inclusief rastapruik en Oranje shirt wilden ze de legendarische voetballer Ruud Gullit inmiteren. Dat viel niet bepaald lekker bij sommigen.

Ruud Gullit-imitaties

Fans uit binnen- en buitenland hebben klachten ingediend bij de Britse omroep BBC, die de drie Oranjefans in beeld bracht.
Een redacteur van BNNVARA schreef een artikel met een schokkende titel: ”Oranjefeest in Duitsland ontsierd door racistische taferelen.” In de begeleidende tekst heeft de omroep het zelfs over ‘blackface’. Overduidelijk om mensen aan te zetten tot reactie.
Helaas voor BNNVARA reageerde de hoofdpersoon, Ruud Gullit, op een positieve manier. Hij vond het prachtig dat hij nog niet was vergeten.
Het was natuurlijk ook gewoon leuk en ludiek bedoeld. Al gaat dat er desondanks bij sommige mensen gewoon niet in.
Zo reageerde Jerry Afriyie, de voorman van Kick Out Zwarte Piet. Hij schreef op X: ”De meerderheid stemt op een racistische partij. Vervolgens wil dezelfde meerderheid bepalen wat racisme is. Hoe Nederlands wil je het hebben?”

Sylvana Simons

Iemand die hier ook een mening over heeft, is niemand minder dan Sylvana Simons. De voormalig politica van BIJ1, ventileert haar ongenoegen op X.
“Niemand kan mij ervan overtuigen dat er geen diepe onderliggende afgunst schuilt achter die -schijnbaar- onontkoombare behoefte om zich voor te doen als zwart. Natuurlijk niet om zwart te zijn. Niemand wil het leven ervaren zoals zwarte mensen dat moeten doen”

Bron: