De Amerikaanse weduwe Susan Guthrie (76) uit Arizona is ten einde raad. De vrouw werd vorige maand gebeld door ‘Microsoft’ en was binnen een paar minuten al haar spaargeld kwijt. Tegen SWNS vertelt ze hoe het precies is gegaan.

Belletje van Microsoft

Guthrie werd op 5 februari gebeld door iemand die zich voordeeld als medewerker van Microsoft. Die vertelde haar dat haar computer gehackt was. De beller zei dat de bankrekening van Susan geplunderd kon worden. De enige manier om dat te voorkomen, was door het geld ‘veilig weg te zetten’.

”De beller kwam geloofwaardig over, en ik had er vertrouwen in dat Microsoft het probleem zou verhelpen. Ik heb gedaan wat hij zei. Ik had 25.000 dollar op mijn rekening staan. Meer heb ik niet.”

Overmaken in Bitcoin

Susan wordt wijsgemaakt dat ze het saldo van haar bankrekening ’tijdelijk’ moet stallen bij Microsoft, zodat de hackers daar niet bijkunnen. Dat kan ze volgens de beller het beste doen, door het allemaal op te nemen bij de bank, om het vervolgens weer te storten bij een Bitcoin-geldautomaat. Susan gaat op pad en doet wat haar is opgedragen.

Bij de meeste mensen gaat er dan een belletje rinkelen, maar Susan geloofde in de vriendelijkheid van de beller. Die maakte haar ook nog wijs dat ze dit tegen niemand mocht vertellen. Ook niet tegen familieleden, want haar telefoonverkeer zou ‘in de gaten’ worden gehouden.

Dochter vertelt de waarheid

De volgende dag vertelde Susan echter tegen haar therapeut wat er was gebeurd. Die informeerde haar dochter Sarah-Lynn over wat er was gebeurd. Toen Sarah-Lynn haar moeder vertelde dat ze erin was geluisd, kon Susan het bijna niet geloven.

”Toen ik bij mijn moeder kwam, hing ze nog steeds aan de telefoon met de ‘medewerker van Microsoft. Ze wilde ook niet ophangen. Ze heeft al haar spaargeld aan hem gegeven, maar was nog steeds overtuigd van het feit dat ze daar goed aan had gedaan.

Bank

Het was pas duidelijk voor Susan als ze het filiaal van haar bank bezoekt. De manager vertelt haar dat ze flink is beetgenomen. ”Toen zag ze het pas in”, aldus dochter Sarah-Lynn.

Susan wil haar geld terug, maar omdat ze het zelf via Bitcoin heeft overgemaakt is het ontraceerbaar. En zo is ze alles kwijt. Een geluk bij een ongeluk: dochter Sarah-Lynn is een crowdfunding gestart en heeft inmiddels al zo’n 28.000 dollar opgehaald voor haar moeder.

Bron: