Het weer blijft ons voorlopig parten spelen. Waar Limburg te maken heeft met een dik pak sneeuw, en er al dagen wordt gewaarschuwd voor gladheid door sneeuw en vrieskou – zoals voor vannacht en vrijdagochtend – komt er zondag heel ander weer aan. Het gaat zeer krachtig, stormachtig waaien.

De wind kan in de nacht van zondag op maandag aanzwellen tot windkracht 8 of 9, stelt meteoroloog Donny de Koning van weerdienst Weerplaza. ,,Aan de kust kunnen zeer zware windstoten voorkomen, tot wel 100 kilometer per uur.” Meer naar het oosten, in Gelderland, gaat het tot wel 75 kilometer per uur waaien, maar misschien nog wel harder. ,,Het is onzeker nog hoe ver de harde wind landinwaarts gaat. Er zijn scenario’s dat het verder het land in komt.”

‘Code geel, kans op code oranje’

Het KNMI laat weten dat tot en met zondag er in de nacht en ochtend een redelijke tot grote kans is op een code geel voor gladheid. Voor donderdagavond en vrijdagochtend is dat zeker het geval voor het hele land. Het kan volgens het weerinstituut glad worden door sneeuwbuien en bevriezing.

Voor maandag is het 80 tot 90 procent zeker dat er code geel wordt afgegeven voor zware windstoten. Dat betekent dat mensen wordt aangeraden extra alert te zijn.

Donny de Koning, meteoroloog Weerplaza
De kans op code oranje voor maandag is ook aanzienlijk, stelt De Koning. Dat houdt in dat er mogelijk kans is op gevaarlijk of extreem weer, waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. ,,De ochtendspits gaat er sowieso last van hebben; het wordt zeer waarschijnlijk een zeer zware ochtendspits.”

Bomen sneuvelen

De Koning vreest ook dat er her en der wel wat bomen zullen sneuvelen. ,,Het scheelt natuurlijk dat er geen bladeren aan zitten, maar de grond is nog steeds erg nat.” Een natte bodem heeft volgens de universiteit in Wageningen tot gevolg dat bomen makkelijker ontwortelen. Ook zijn bomen door de vele neerslag zeker in de top wat zwaarder.

Volgens Weerplaza is de kans ook groot dat er maandag en dinsdag weerrecords worden verbroken. De warmste 22 januari ooit was in 1993, toen werd het 12,2 graden in De Bilt. ,,Daar komen we zeker bij in de buurt.” Ook het record van dinsdag (23 januari), 12,0 graden, gaat er mogelijk aan.

Laatste sneeuw

Later volgende week wordt het minder zacht, minder nat en gaat het minder onstuimig waaien. Maar voordat het zover is, zal donderdagavond eerst sprake zijn van de laatste winterse buien in de komende dagen. Volgens Weerplaza trekken vanavond en vannacht vanuit het noordwesten steeds vaker winterse buien over ons land, lokaal met gladheid tot gevolg. Het KNMI heeft donderdagavond de code geel voor gladheid die eerst gold voor een aantal provincies uitgebreid naar het gehele land. De weerwaarschuwing geldt tot vrijdag rond het middaguur. De minima liggen vannacht rond nul in de kustgebieden, boven de sneeuw in Limburg vriest het matig.

Zeker landinwaarts kunnen de buien volgens het weerbureau sneeuw bevatten en als ‘die buien steeds over dezelfde omgeving trekken, kan dat her en der toch een paar centimeter sneeuw opleveren’. Vanaf een uur of zeven ’s ochtends trekken de buien al snel richting Duitsland het land uit. Daarna volgt een droge dag met flinke zonnige perioden en temperaturen tussen 0 en 5 graden.

Bron: