In Nederland hebben veel mensen het momenteel moeilijk. Dat is in de eerste plaats te wijten aan het feit dat alles steeds duurder wordt, maar je salaris ongeveer gelijk blijft. Sjors (24) uit Doetinchem heeft het ook moeilijk.

Foute vrienden

De twintiger betrekt een sociale huurwoning in een volksbuurt waar hij graag woont. ”Toen ik 19 ging ik op mezelf. Ik kon niet goed overweg met mijn ouders.”

Sjors woont al vijf jaar op zichzelf, maar de laatste tijd loopt hij tegen een hoop obstakels aan. Zo heeft hij het financieel ontzettend moeilijk.

”Toen ik 18 was ben ik gestopt met school. Ik had destijds foute vrienden en die hebben mij hun milieu ingetrokken. We gingen nauwelijks naar school.”

”Ik deed toen de opleiding Administratie. Maar in de praktijk zaten we elke dag in de coffeeshop en in de FairPlay (casino).” Achteraf was dat niet zo slim.”

McDonald’s

”Tot twee jaar geleden werkte ik bij McDonald’s. Maar daar is het niet goed gegaan. Ik vond dat ik te weinig verdiende en wilde opslag.”

Vanzelfsprekend kun je niet zomaar om meer salaris dan je collega’s vragen, maar Sjors ziet dat niet in en neemt ontslag.

Wat hij niet slim heeft aangepakt, is dat hij zijn baan opzegt terwijl hij geen nieuwe baan heeft. Een ww-uitkering krijgt hij ook niet, omdat hij zelf ontslag heeft genomen.

Depressief

Uiteindelijk krijgt hij een bijstandsuitkering. Hij slaagt er maar net in om rond te komen. ”Ik zou heel graag willen werken. Maar ik heb moeite met gezag.”

”Ik houd er niet van als andere mensen mij vertellen wat ik moet doen. Daarom wil ik alleen een baan waarbij ik vrijheid heb. Bijvoorbeeld thuiswerken.”

Nu gaat dat echter lastig, omdat Sjors in een depressie zit. ”Dat is voornamelijk gekomen doordat ik geen leuke dingen kan doen. Ik houd bijna niets over.”

Prioriteiten

Het feit dat Sjors weinig te besteden heeft, komt ook doordat hij rookt. ”Niet veel, ongeveer 10 sigaretten per dag en drie joints.”

”Ik kan daar wel op bezuinigen, maar dan heb ik helemaal niets leuks meer over. Zo zie ik het tenminste. En het helpt bij mijn depressie.”

Rekeningen

De penibele situatie zorgt ervoor dat Sjors niet lekker in zijn vel zit. ”Na het betalen van de vaste lasten moet ik altijd maar puzzelen. Die Afrikanen (vluchtelingen red.) krijgen alles maar toegestopt. Waarom betalen ze mijn huur niet? Dat vind ik niet normaal.”

Sjors heeft nog hoop dat goedkomt met hem. Als ik me beter voel, ga ik solliciteren. Want ik weet dat ik er anders helemaal niet meer uit kom.”

Bron: