In de rubriek Opgebiecht van J/M Ouders staan verhalen van ouders die graag iets kwijt willen. Nu lucht ene ‘Samantha’ haart hart tegenover het online magazine. Ze schijnt het moeilijk te hebben met het feit dat haar zoon een laag intelligentieniveau heeft.

Zoon is ‘dom en sloom’

Ze vertelt dat het gaat om haar zoon Jayden van 14. ”Ik hou echt van hem, maar mijn dochter zegt altijd dat hij mijn favoriet is. En daar heeft ze ook wel gelijk in.”

Samantha vervolgt: ”Dat komt omdat ik me een beetje zorgen om hem maak. Hij is namelijk niet zo slim. Nee, het is zelfs zo dat hij eigenlijk gewoon dom is. En ook sloom. Ik merkte dat al toen hij zeven jaar was. Hij is niet alleen traag van begrip, het duurt ook eeuwen voodat hij iets snapt.”

Als bezorgde moeder gaat Samantha naar de huisarts. Die constateert dat er helemaal niets mis is met het kind.

Basisschool

Als Jayden naar de middelbare school gaat, krijgt hij vmbo-tl (theoretische leerweg) als advies. Samantha is daar blij mee, maar denkt dat zelfs dat niveau te hoog ligt. ”Ik heb hem het wel later proberen, maar hij haalde alleen maar onvoldoendes.”

”Als hij een voldoende haalde gingen we dat uitgebreid vieren”, zo biecht Samantha op. ”We hebben zelfs bijles voor hem geregeld. Dat had weinig effect. Zijn cijfers werden er niet beter van. Na het eerste leerjaar moest mijn zoon naar een lager niveau.”

Is gewoon zo

Jayden zit inmiddels op een lager niveau, waar het iets beter gaat. Samantha schaamt zich voor haar kind. ”Hij is gewoon echt niet slim, een dom kind.”

”Het raakt me wel om hem dom te noemen, maar ik kan er niks anders van maken. Het is gewoon zo. Of Jayden een opleiding haalt? Ik ben al blij als hij met zijn intelligentieniveau überhaupt ergens een papiertje haalt, wat dit ook mag zijn.”

Bron: