Dat zijn geplande theatertournee niet doorging is voor Rob de Nijs een enorme financiële tegenvaller. De zanger was vroeger niet bepaald spaarzaam en had er nu graag voor gezorgd dat het zijn jongste zoon Julius straks aan niets ontbreekt. Rob heeft daar echter een oplossing voor gevonden.

Rob de Nijs heeft niet het idee dat hij nog met een groots concert komt. De 78-jarige zanger, die lijdt aan de ziekte van Parkinson, had anderhalf jaar geleden plannen om nog één keer een theatertournee te doen om afscheid van zijn fans te nemen. Maar vanwege corona werd zijn gehele tour afgelast.

Perfectionistisch

Vorig jaar werd nog gekeken of hij in Koninklijk Theater Carré een concert zou kunnen geven of in het Amsterdamse Concertgebouw. Maar de kans dat dat gaat gebeuren, acht de zanger steeds kleiner. ‘Willen wel, kunnen is de grote vraag,’ vertelt hij in een interview met Trouw. Tijdens dat gesprek blijkt dat Rob ook steeds meer moeite heeft met het vinden van woorden. Een gevolg van zijn Parkinson, zegt hij. Omdat hij perfectionistisch is, weet hij niet of een afscheidsconcert ervan komt. ‘De vraag is: heb ik energie genoeg? Het is een energievretend iets, dat Parkinson, je bent heel gauw moe. En een concert geven is geen sinecure, het eist veel van je energie. Zoals het nu is, zou ik zeggen: dat kan ik niet.’

Miljonair

Zijn omgeving, waaronder zijn echtgenote Henriëtte, hoopt dat Rob nog een of twee keer mag optreden. Maar voor de zanger zelf is het nu niet zijn grootste streven. Liever is hij bezig met de financiële nalatenschap voor Henriëtte en hun zoontje Julius (9). Hoewel Rob een carrière van bijna zestig jaar heeft, is hij niet de miljonair die veel jongere collega’s als André Hazes, Frans Duijts, René Froger, Tino Martin en Marco Borsato wel zijn. Vooral in zijn jongere jaren gaf Rob geld uit als water. Aan motoren, kleding, het kon niet op. Echt sparen deed hij nooit. ‘Ik ben altijd verzot geweest op mooie kleding,’ vertelde hij eerder aan PS Het Parool. ‘Gaultier, Yamamoto. Mijn collega’s? Die deden dat niet, nee. Die gingen naar Tip de Bruin. Ook leuk. Maar goed, ik heb er ook veel te veel geld aan uitgegeven.’

Huizen

Aan de verkoop van huizen heeft Rob ook niet veel verdiend. Na zijn scheiding van Belinda Meuldijk huurde hij langere tijd een huis in Wekerom. Zeven jaar geleden kocht hij met Henriëtte in Bennekom een luxe vrijstaande woning voor 675.000 euro. Destijds staken ze er bijna een ton aan eigen geld in. De laatste jaren leefde het gezin zuinig. Rob trad regelmatig op en op advies van Henriëtte werd er weer meer gespaard. Ook met het oog op hun zoontje Julius. Rob wilde ervoor zorgen dat zij en Julius zich financieel geen zorgen hoefden te maken als hij zou komen te overlijden. Hij hoopte geld te gaan verdienen door nog veel theatertournees te gaan doen, maar de ziekte van Parkinson en corona verhinderden dat. ‘Toen corona kwam, dacht ik wel: had ik nou maar wat beter opgepast, wat rustiger aan gedaan. Ik ben in mijn leven geloof ik één dag miljonair geweest; toen de zon opkwam, was de belastingdienst alweer langs geweest,’ vertelt hij in Trouw.

Bron: