Pieter Omtzigt zegt nu toch te overwegen premier te worden in een volgend kabinet, als zijn partij NSC de grootste wordt. Daar verbindt hij wel de nodige voorwaarden aan: het moet een kabinet worden met vakministers met enige afstand van de politiek.

„Dan kan je die hervormingen ook vormgeven vanuit het kabinet”, zegt Omtzigt bij Buitenhof. Eerder sprak de NSC-voorman, na lang twijfelen over de vraag of hij premier zou willen worden, zijn voorkeur uit om fractievoorzitter in de Tweede Kamer te worden. Die voorkeur heeft hij naar eigen zeggen nog steeds, maar nu zet Omtzigt toch weer nadrukkelijk de deur open voor het premierschap.

(Tekst gaat verder onder bericht)

Afstand van de politiek

Dat moet dan wel in een kabinet zijn ’waar een paar experts in plaatsnemen’, zegt Omtzigt zondagmiddag. Hij wil ’vakministers die stevig in hun schoenen staan’ en noemt als voorbeeld het benoemen van een econoom op het ministerie van Financiën. Het liefst ziet hij ook dat die bewindspersonen afstand hebben van de politiek. „Maar het is niet geheel waarschijnlijk dat ze geen van allen niet tot een politieke partij behoren.”

Volgens Omtzigt zijn vakministers nodig omdat hij nu te vaak bewindspersonen ziet die aan het einde van de regeerperiode afstand nemen van hun eigen beleid. Hij wijst daarbij onder meer naar demissionair CU-landbouwminister Piet Adema, die vorige week in De Telegraaf een bom onder het stikstofbeleid legde.

Omtzigt zegt zelf ’een aantal namen’ te hebben van mogelijke ministers, maar wil die nog niet delen. De premiersvraag, en vooral de onduidelijkheid over een antwoord daarop, heeft Omtzigt de afgelopen week parten gespeeld in de peilingen, waarin hij wat wegzakt. De NSC-leider zegt het nu ’nooit te hebben uitgesloten’ dat hij premier wil worden, zijn voorkeur voor het fractievoorzitterschap houdt hij staande.

Omtzigt zei eerder wel pas na de verkiezingen de knoop te willen doorhakken over een eventueel premierschap, dat doet hij nu toch eerder.

Dilan Yesilgöz

VVD-leider Dilan Yesilgöz is niet onder de indruk van het besluit van Omtzigt: „Leiderschap is keuzes maken, besluiten nemen. Niet eindeloos twijfelen of met vage toverformules komen. Dit land aanvoeren is eervol, niet iets wat je tegen wil en dank doet. Als je geen premier wil worden, prima, maar zeg dat dan gewoon.”

Bron: