Terwijl warme lucht uit de Sahara gisteren zorgde voor zomerse temperaturen en warmterecords, gaat het weer helemaal omslaan. Over tien dagen arriveert er een ‘koude-aanval’ vanuit de Noordpool. ”Leg je muts en handschoenen maar vast klaar.”

Sneeuw op 15 en 16 april

Volgens het Europese weermodel ECMWF, hetzelfde station dat even geleden de ‘sneeuwbom des doods’ (die er niet kwam) voorspelde, krijgen we vorst en sneeuw. Meteoroloog Berend van Straaten van Weeronline bevestigt dit, maar wijst erop dat het onzeker is.
”Voor een exacte weersvoorspelling is midden april nog ver weg.” Het zou gaan om 15 en 16 april. Dat het koud gaat worden staat al wel vast. ”Maar of het alleen flink fris wordt, met misschien natte sneeuw, of dat het echt serieus gaat vriezen: dat is nog zeer onzeker. Maar dat is op dit moment niet uit te sluiten”, aldus van Straaten.

Waterkoud

Reinier van den Berg, weerman bij RTL, is duidelijk. ”Wat we gisteren zagen is een afwijking van negen graden op het gemiddelde.” Hij wijst erop dat warmte in april veel meer uitzonderlijk is dan kou. Gister was natuurlijk een regelrecht record.
Meteoroloog Van Straaten vond dat heel bijzonder. ”Met 25 graden lokaal was het een zomerse dag. Zonder de sluierbewolking in grote delen van het land had het nog een graadje hoger kunnen worden”, zo vertelt hij tegen De Telegraaf.

Muts en handschoenen

Het komt erop neer dat je jouw handschoenen, muts en sjaal maar beter tevoorschijn kunt halen op 15 en 16 april. Met betrekking tot nachtvorst zegt de RTL-weerman: ”Als die er de komende weken niet is, zou dat pas gek zijn. We gaan het geheid krijgen.”

Bron: