NSC-leider Pieter Omtzigt gaat niet in op de uitnodiging van informateur Ronald Plasterk voor een gesprek woensdagavond, zegt het Tweede Kamerlid Eddy van Hijum. Hij was de secondant van Omtzigt bij de onderhandelingen tijdens de formatie.
Het is duidelijk dat de gesprekken zijn afgerond, aldus Van Hijum die een van de medeoprichters van de partij is. De NSC-fractie liet dinsdag in een mail aan de leden weten dat de onderhandelingen met PVV, VVD en BBB klaar zijn. Dat leidde tot veel verbazing bij deze drie partijen.


Omtzigt zei in de talkshow Humberto zich te ergeren aan het feit dat hij deze week pas hoorde dat er 21 brieven liggen van ministeries over hun financiën. Die brieven waren eind vorige maand binnengekomen bij de informateur. Omtzigt had die brieven eerder willen inzien.
Bezuinigingen
De financiën staan er veel slechter voor dan gedacht, aldus Omtzigt. Volgens hem draait de formatie in wezen om de schatkist omdat de staat daarvan duidelijk maakt welke plannen wel en niet uitgevoerd kunnen worden. De brieven worden bij het verslag van Plasterk openbaar, aldus Van Hijum.
Vooral de PVV en BBB hebben plannen die niet financieel onderbouwd zijn. De NSC en VVD willen dat de schatkist op orde blijft. De VVD pleit al langer voor bezuinigingen. Volgens Van Hijum zullen de partijen met hun plannen terug naar de tekentafel moeten.

Bron: