Het was een bijzonder beeld toen Mark Gillis (28) ruim een week geleden – sterk vermagerd – onder begeleiding van zijn gezin het ziekenhuis in Helmond verliet. En nu is hij alweer een stap verder. Was het eerst zijn vader Peter die hem verzorgde, nu is Mark alweer thuis in zijn chalet op vakantiepark Prinsenmeer. Maar niet voor lang. Zaterdag sluiten namelijk de hekken van het park op last van de gemeente Asten voorgoed en zal ook Mark voor de laatste keer de deur van zijn chalet achter zich dicht moeten trekken.
Tekst gaat verder onder de foto.
Opgelucht om Marks verbeterde gezondheid zitten vader en zoon aan tafel in het chalet van Mark Gillis in het Brabantse Asten. „Dit is toch wel een momentje”, aldus een stralende Peter. „Ik had 2,5 maand geleden eerlijk gezegd niet durven denken dat ik hem hier ooit nog terug zou brengen.” Zijn zoon was er slecht aan toe toen hij eind juni in het ziekenhuis van Helmond werd opgenomen. Nadat Mark met zijn moeder, de ex-vrouw van Peter, naar het ziekenhuis was gegaan vanwege longklachten, bleek hij ook zélf een longontsteking te hebben.
’Engelen op mijn schouder’
Na zo’n 24 dagen op de intensive care, waarvan zeventien dagen in coma, ontwaakte Mark vorige maand in aanwezigheid van zijn familie. Na dit emotionele moment moest hij in een zwaar hersteltraject onder andere opnieuw leren lopen en praten. Eenmaal voldoende herstelt mocht de realityster begin deze maand na een intense periode het ziekenhuis verlaten. „Het is kantje boord geweest. Ik heb geluk gehad, een of meerdere engelen op mijn schouder”, vertelt Mark.
Om verder te herstellen nam Peter hem mee naar zijn miljoenenvilla in België, waar Mark zijn herstel rustig kon voortzetten. Inmiddels kan Gillis weer zelfstandig lopen en ook het praten gaat hem ook goed af. Reden genoeg om na 2,5 maand weer terug naar huis te gaan.
Dwangsom
Rustig is het allerminst op het vakantiepark waar Mark woont. Vader Peter heeft alle bewoners gesommeerd om per direct te vertrekken. Vanaf zaterdag moet het SBS6-gezicht namelijk iedere maand een dwangsom van 50.000 euro betalen aan de gemeente als er nog mensen op het in december vorig jaar gesloten park verblijven. „Die ga ik niet betalen”, laat Peter weten. Of zijn zoon zelf ook moet verhuizen? „Jazeker. Hij is daar natuurlijk niet blij mee, maar het moet. Ik verwacht overigens niet dat alles rustig gaat verlopen zaterdag. Ik lig al maanden in de clinch met de mensen die hier nog illegaal wonen. We gaan het zien.”
Volgens Gillis heeft de gemeente Asten ondanks hun dringende verzoek om het vakantiepark definitief te sluiten, flink last van deze beslissing. „Ik hoorde dat winkels in het dorp tienduizenden euro’s aan omzet missen. Een plaatselijke BBQ-specialist is zelfs failliet gegaan deze zomer”, briest hij.
De dwangsommen, ingetrokken vergunningen, gedwongen sluiting van parken en meerdere rechtszaken vliegen Gillis al maanden om de oren. Waar zijn park Prinsenmeer in Asten in december vorig jaar haar slagbomen moest sluiten, ging vorige maand op last van de Limburgse gemeente Baarlo vakantiepark De Berckt dicht. Gemeentes weigeren Gillis een exploitatievergunning te verlenen, omdat die misbruikt zou kunnen worden voor illegale criminele activiteiten. Zo blijkt volgens de gemeentes uit onderzoek.
België
Na al het gedoe maakte Gillis in april bekend na 37 jaar te stoppen als baas van zijn vakantieparken in Nederland. Sindsdien focust hij zich op zijn drie overgebleven Belgische campings. Gillis blijft wel eigenaar van het onroerend goed op alle parken. De Oostappen Vakantieparken die vallen onder de nieuwe exploitatie zijn Prinsenmeer, Brugse Heide, De Berckt, Arnhem, Marina Beach, Heelderpeel, Boschbeek, Slot Cranendonck en Valkenburg.