Juist nu het carnaval en de wintersportvakantie voor de deur staan, loopt het aantal coronagevallen gestaag op. Staan we aan de vooravond van een nieuwe wintergolf? „Dit is wel heel vervelend getimed.”
Het hoogste aantal coronabesmettingen sinds een maand, het aantal virusdeeltjes in het rioolwater stijgt en ook de ziekenhuizen behandelen iets meer mensen die het coronavirus onder de leden hebben dan een maand terug. Volgens Chantal Rovers, internist-infectioloog in het Radboudumc in Nijmegen, zouden deze indicatoren er weleens op kunnen wijzen dat we weer tegen een nieuwe coronagolf aan zitten.

Rovers beseft dat het momenteel slechts om kleine stijgingen gaat. „Maar we krijgen met carnaval en de wintersportvakantie dadelijk een periode waarin heel veel mensen, heel dicht binnen bij elkaar komen. Dan kun je rekenen op meer infecties. Ik denk dat niemand precies kan zeggen hoe hoog deze piek zal worden, maar het is wel vervelend getimed.”

’Op en neer’
„Ja, na carnaval zullen meer corona-infecties voorkomen”, denkt ook Bert Niesters van het UMCG. Toch ziet de viroloog momenteel geen aanleiding tot zorgen. „Als ik kijk naar de opnames in Groningen, heb ik niet de indruk dat er weer een golf aankomt. Ook de griepactiviteit is gelukkig afgenomen.”
„Bij corona-opnames is ook altijd de vraag of patiënten mét of dóór corona worden opgenomen. En wat betreft het aantal virusdeeltjes in het rioolwater: dat gaat altijd op en neer. Mensen kunnen ook virusdeeltjes uitscheiden zonder überhaupt klachten te hebben”, verklaart Niesters zich nader.

Dat veel mensen al eerder geïnfecteerd zijn geweest en/of gevaccineerd en geboosterd zijn, stemt de viroloog eveneens positief.

Ziekenhuizen
Rovers beargumenteert echter dat het alweer wat langer geleden is dat mensen hun boostervaccin hebben gehad, wat volgens haar ook een rol kan spelen in de stijging van het aantal coronagevallen. „Daardoor zou het kunnen dat mensen weer gemakkelijker besmet raken en mensen met een zwakkere gezondheid gemakkelijker in het ziekenhuis komen.”

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) werden er afgelopen week gemiddeld 331 coronapatiënten per dag in de Nederlandse ziekenhuizen behandeld. Van deze patiënten verbleven er 314 op de verpleegafdeling. De kliniekbezetting is daarmee licht gestegen, terwijl de ic-bezetting en -instroom stabiel zijn gebleven.

Tekort aan bedden
Het percentage kliniekbedden met coronapatiënten bedraagt momenteel 2,3 procent van het totaalaantal bezette kliniekbedden, op de ic gaat het om een bezetting van 2.,4 procent van het totaalaantal bezette ic-bedden. „Covid lijkt een stabiele factor te zijn die continue druk geeft op de totale kliniekcapaciteit”, stelt het LCPS.

Nog geen 2,5 procent lijkt een klein percentage, maar ook die is in de ziekenhuizen voelbaar, stelt Rovers. „Er is een chronisch tekort aan bedden, we kennen nog altijd een hoger ziekteverzuim dan voor corona, wat betekent: minder handen aan het bed en we zitten nog steeds met langere wachtlijsten door eerder uitgestelde zorg.”

Testen
De experts zijn het er in ieder geval allemaal over eens: of je nou een corona-infectie, flinke verkoudheid of griep hebt: je wilt die niet doorgeven. „Want wat voor jou een verkoudheid is, kan voor iemand met een zwakke gezondheid iets veel ergers worden”, stelt Rovers. Voel je je na de carnaval of wintersport dus niet helemaal fit, test je dan even voordat je weer aan het werk of op bezoek gaat, adviseert ze.

Een zelftest bij klachten of als je naar kwetsbaren gaat, is volgens Niesters ’altijd een goed idee’. „Dat staat los van carnaval of wintersport.”

Bron: