Het Koninklijk Nederlands Meetinstituut (KNMI) heeft code geel afgegeven in verband met het naderende noodweer vanmiddag. Er wordt zwaar onweer verwacht, maar ook hagel en ontzettend veel regen. En dit keer is het menens.

Code geel

Wie de lekkere temperaturen nog even in zich wil opnemen, kan het beste nu nog even naar buiten gaan. Het is namelijk aangenaam warm, waarbij het kwik kan oplopen tot wel 27 graden.
Heerlijk dus, maar later vandaag slaat het weer volledig om. Het KNMI meldt op haar website code geel voor in totaal zes provincies te hebben afgegeven. Het gaat om Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Zeeland, Utrecht en Zuid-Holland. Hier worden pittige weersomstandigheden verwacht.

‘Waterbommen’

Meteoroloog Jordi Huirne laat weten dat inwoners rekening moeten houden met ‘waterbommen’. Dat zijn dikke tropische buien, waarbij het uur lang kan gaan stortregenen.
Tegen Hart van Nederland zegt Huirne: ”Er zou zomaar eens in korte tijd 50 tot 70 millimeter regen kunnen vallen. Dat is net zoveel water als normaal in een hele maand valt.” Het probleem in deze is dat het lastig is om te voorspellen waar ze precies gaan vallen.
”Het kan dat er in 1 keer veel water naar beneden komt, maar dat het in het dorp verderop droog is”, aldus de huismeteoroloog.

Zo laat gaat het los

Hart van Nederland heeft voor je uitgezocht hoe laat het waar precies losgaat. Die informatie nemen wij hier voor je over.

Limburg

Vanaf 17.00 uur barsten het onweer en de regenbuien los. Na 20.00 uur wordt het iets rustiger. Code geel is hier van kracht tussen 16.00 en 23.00 uur.

Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant ontkomt ook niet aan het noodweer. Ook hier worden waterbommen voorspeld en tussen 16.00 uur en 23.00 uur gaat het los.

Utrecht

In Utrecht gaat het bliksemen en regenen. Ook hier is code geel van kracht tussen 16.00 en 23.00 uur, aldus de specialisten van het KNMI.

Gelderland

In Gelderland start het onweer vanaf 16.00 uur. De grootste kans op waterbommen is op de Veluwe. Van 16.00 uur tot 23.00 geldt code geel.

Zeeland

Het onweer bereikt Zeeland pas rond 21.00 uur. Anders dan bij eerdergenoemde provincies, gaat het slechte weer hier door tot na middernacht. Code geel is van kracht van 21.00 tot 01.00 uur.

Zuid-Holland

Net als in Zeeland geldt code geel in Zuid-Holland ook tussen 21.00 en 01.00 uur. Een geluk bij een ongeluk is dat de buien tegen die tijd al aardig zijn afgezwakt.

Bron: