Joost Klein, de Nederlandse deelnemer aan het Eurovisie Songfestival, repeteert tot nader order niet voor de finale van morgen. De organisatie van het evenement maakte halverwege de middag bekend een incident rond Klein te onderzoeken. Organisator European Broadcasting Union (EBU) houdt sindsdien de lippen stijf op elkaar.

Inmiddels is de Nederlandse vlag weggehaald uit het deel waar de artiesten verblijven. Of Nederland nog mee mag doen is onduidelijk.

De Zweedse omroep SVT zegt dat het mogelijk gaat om een fysieke confrontatie met een fotograaf. Een ander hardnekkig gerucht is dat Klein mogelijk een aanvaring had met iemand van de productie van het songfestival.

Veel onduidelijk

AVROTROS bevestigt dat er een onderzoek gaande is. “Wij wachten de uitkomst van dit onderzoek af en willen er tot die tijd niets over kwijt.”

“Dit is nog nooit voorgekomen in de geschiedenis van het songfestival”, zegt correspondent Rolien Créton vanuit Malmö:

1:18Wat is er aan de hand met Joost Klein? Verslaggever in Malmö legt uit
Zo lang het onderzoek loopt, mag Joost Klein niet meedoen aan de repetities. Vanavond om 21.00 uur staat de generale repetitie van het tv-evenement op het programma. Een belangrijk moment omdat de vakjury’s dan hun punten uitdelen. Die punten vormen de helft van het totaal aantal te verzamelen punten.

Wat er nu gebeurt met de Nederlandse inzending is onduidelijk. Volgens Créton zijn er verschillende opties. “Óf Nederland doet gewoon mee, óf er wordt een filmpje ingestart, óf Nederland wordt gediskwalificeerd. We weten het niet.”

Joost Klein plaatste zich gisteravond met Europapa voor de finale van het evenement, die morgenavond wordt gehouden.

Laatste moment

Het lijkt erop dat de repetitie van de Nederlander vanmiddag op het laatste moment is afgeblazen. Klein was aan het begin nog wel aanwezig bij de zogenoemde vlaggenparade.

Laatste moment van Joost Klein tijdens de repetities van het songfestival
Bij de repetitie zelf zou hij als vijfde act in actie komen. Voorin de zaal stonden al technici klaar met de spullen die de zanger op het podium zou gebruiken, maar daarna veranderde het plan en kwamen de rekwisieten voor Israël het podium op. Bij de rest van het programma veranderde er niets.

Gisteravond was er een opvallend moment bij de persconferentie na afloop van de halve finale. Journalisten mochten vragen stellen aan Joost Klein en de andere winnaars van de avond, onder wie de Israëlische deelneemster Eden Golan.

De deelname van Israël leidt tot protesten van mensen die vinden dat het land vanwege de oorlog in Gaza niet mee mag doen. Er zijn onder meer betogingen bij het hotel van de zangeres.

Hoofd onder Nederlandse vlag

Een Poolse journalist vroeg aan Golan of ze erbij had stilgestaan dat ze door haar aanwezigheid andere artiesten en het publiek in gevaar brengt. Daarop zei de persvoorlichter dat ze daar niet op hoefde te antwoorden.

“Waarom niet?” reageerde Joost Klein. Hij zat bij het stellen van die vraag met zijn hoofd onder een Nederlandse vlag, maar haalde die er bij zijn reactie af. Daarna gaf de Israëlische zangeres alsnog antwoord. Het moment was niet goed te zien op officiële beelden, maar is wel geregistreerd door iemand uit de zaal.

Maar of het onderzoek dat nu door de EBU is ingesteld specifiek over dit voorval gaat is niet duidelijk.

Bron: