De politie in Zweden wil niet ingaan op de vraag of zij camerabeelden heeft gekregen van het incident waarbij de Nederlandse zanger Joost Klein donderdagavond betrokken was. Dat laat een woordvoerder zondag aan het ANP weten. Klein mag Zweden wel verlaten, maar zal zondagmiddag niet met de Nederlandse delegatie meevliegen naar Schiphol.

Klein werd zaterdag gediskwalificeerd voor het Eurovisie Songfestival omdat hij een cameravrouw van het songfestival ‘bedreigd’ zou hebben. Volgens AvroTros maakte Klein een dreigende beweging nadat hij meerdere malen had gevraagd of ze wilden stoppen met filmen. EBU, die het songfestival organiseert, besloot vanwege de aanklacht van de vrouw Klein te diskwalificeren.

Of er camerabeelden van het incident zijn, is niet duidelijk. ,,Die vraag maakt onderdeel uit van het onderzoek”, aldus een woordvoerder Zweedse politie. De politie heeft het onderzoek inhoudelijk afgerond en draagt het dossier op korte termijn over aan het Openbaar Ministerie, aldus de politie op zondagochtend. Daar moet dan worden besloten of er verder actie wordt ondernomen tegen Klein. Dit kan nog weken duren, aldus de politie en het OM.

De politie meldt dat Klein ondertussen Zweden gewoon mag verlaten. ,,Hij wordt op geen enkele manier belemmerd in zijn bewegingen”, stelt een zegsman. AvroTros en de NPO hebben protest aangetekend tegen de diskwalificatie. De cameravrouw wilde niet met Klein in gesprek. Volgens EBU heeft de cameravrouw een andere visie op wat er gebeurd is, maar de organisatie heeft vooralsnog geen details gedeeld over die visie.

Niet mee terug

Hoewel Klein dus gewoon terug mag naar Nederland, zit hij vanmiddag niet in het vliegtuig waarin de Nederlandse songfestivaldelegatie terugkeert naar Schiphol. Omroep AvroTros laat zondag in een kort bericht weten dat er geen ‘persmoment’ komt in Malmö of op Schiphol. Normaliter is het gebruikelijk dat de Nederlandse deelnemer bij aankomst in Nederland nog even voor de camera’s een reactie geeft.

Of Joost Klein nog in Malmö is, laat de omroep in het midden. Klein geeft zondagmiddag wel een klein teken van leven in zijn Instagram kanaal, waar hij een blauw hartje stuurt. Daarvoor was zijn laatste bericht in die groep een post over hoe op hem te stemmen als Nederlandse inzending op het Eurovisie Songfestival.

Bron: