Echter, over haar borstkanker wilde ze niets loslaten. Tót afgelopen maart. In het toen verschenen persbericht over haar boek Over leven, dat sinds 13 juni verkrijgbaar is, werd onthuld dat er in 2021 een tumor in Isa’s borst werd ontdekt, die in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis werd verwijderd. Echter, een jaar later was het wéér foute boel. Isa was bang, verdrietig, eenzaam en in paniek. Wat als?

Afschuwelijk

Ze vreesde vooral dat haar zoon Merlijn (24) en dochter Vlinder (18) weer een ouder zouden verliezen. ‘Het was afschuwelijk om het hun te moeten vertellen. Merlijn zei meteen: Hier ben ik al elf jaar bang voor. Vlinder reageerde juist nuchter,’ vertelt Isa nu in Nouveau. De tweede tumor kon ook succesvol worden weggehaald, waarna ze onder controle bleef, en uiteindelijk schoon werd verklaard. Isa voelt zich goed. ‘De angst voor de dood, die er toch echt wel was, ben ik kwijt. Ik zie die periode nu vooral als een wake-upcall.’

Losweken

Isa bedoelt daarmee dat het tijd is om te gaan léven in plaats van óverleven, wat ze sinds de dood van Antonie doet. ‘Wat daar ook erg in meespeelde, is dat ik me altijd in dienst heb gesteld van mijn kinderen en geld verdienen, om goed voor die twee te kunnen zorgen.’ Maar nu Merlijn op zichzelf woont en Vlinder steeds onafhankelijker wordt, kan Isa zich losweken van die survivalmodus. Wellicht komt er dan ruimte voor een geliefde.

Bron: