Het is de laatste tijd een opvallende trend: BN’ers die zichzelf uitroepen tot gezondheidsexperts en ongefundeerde adviezen de wereld in slingeren. Tijn Elferink, een expert op het gebied van gezondheid, kan er niet meer tegen en haalt fel uit. Hij richt zijn pijlen vooral op Monique Westenberg, die volgens hem onbegrijpelijke gezondheidsadviezen blijft promoten van ‘breinexpert’ Charlotte Labee.

In een interview met een weekblad Story doet Tijn zijn beklag over de groeiende groep BN’ers die zich voordoen als gezondheidsgoeroes. Hij noemt radio-dj Giel Beelen met zijn omstreden kruidenmengsel en Lieke van Lexmond met haar geloof in de geneeskrachtige werking van edelstenen als voorbeelden van moderne kwakzalverij.

Maar het is vooral Monique Westenberg die Tijn de kast opjaagt. Hoewel ‘breinexpert’ Charlotte Labee wellicht niet bij iedereen een belletje doet rinkelen, blijkt ze op social media een geheime favoriet te zijn van talloze BN’ers. Monique steekt haar bewondering voor Labee niet onder stoelen of banken en heeft zelfs lessen bij haar gevolgd. Een keuze die Tijn met verbazing en ergernis vervult.

“In haar boek beweert Charlotte dat je je microbioom kunt herstellen door tussen loofbomen te wandelen en dat kurkuma dezelfde werking heeft als paracetamol als pijnstiller, en nog meer van dat soort onzin,” aldus Tijn. Hij benadrukt dat mensen tegenwoordig te veel bezig zijn met het toevoegen van allerlei dubieuze middeltjes aan hun gezondheidsregime, terwijl het veel belangrijker is om te kijken naar wat écht ongezond is en dat te verminderen.

Volgens Tijn is de voornaamste drijfveer van de meeste BN’ers om geld te verdienen aan deze lucratieve markt. Hij waarschuwt het publiek om niet klakkeloos de adviezen van influencers en BN’ers op te volgen als het om gezondheid en medische wetenschap gaat. Tijn roept op tot meer kritisch denken en het raadplegen van betrouwbare bronnen voordat men zich laat beïnvloeden door dubieuze gezondheidsadviezen.

Bron: