Het kiezen van het perfecte stukje vlees kan soms een uitdaging zijn, vooral omdat we allemaal willen vermijden dat we een voedselvergiftiging oplopen.

Daarom zijn we vaak geneigd om te vertrouwen op de kleur van het vlees als een indicatie van versheid en kwaliteit. Maar is dat echt zo?

Rood vlees, zoals biefstuk en gehakt, wordt vaak geassocieerd met een helderrode kleur als teken van versheid. Maar wat als het vlees een beetje grijs begint te worden?

Betekent dit automatisch dat het bedorven is? Niet per se. De kleurverandering komt eigenlijk voort uit het contact van de proteïnen in het vlees met zuurstof, wat betekent dat een grijs stukje vlees niet per se minder vers is dan een felrood exemplaar.

Dan is er nog kip, waarbij we vaak denken dat roze of wit vlees het veiligst is om te consumeren. Maar wist je dat kipfilets soms een gelige of zelfs blauwachtige tint kunnen vertonen?

Hoewel dit er misschien niet erg smakelijk uitziet, heeft de kleur meer te maken met factoren zoals leeftijd, voeding en ras van de kip dan met de versheid van het vlees zelf.

Dus, hoe bepaal je of het vlees nog veilig is om te eten? Een goede vuistregel is om gehakt niet langer dan twee dagen te bewaren en andere stukken vlees niet langer dan vijf dagen, mits ze goed gekoeld worden bewaard. Het is altijd beter om op safe te spelen als het gaat om voedselveiligheid, maar laat je niet misleiden door de kleur alleen!

Bron: