Dinsdagavond is er een grote kans op pittige onweersbuien met veel regen, hagelstenen tot vier centimeter groot en zware windstoten. Het KNMI schaalt vanaf 16.00 uur tot middernacht op naar code oranje. Het instituut waarschuwt voor buitenactiviteiten die in de onweersbuien gevaarlijk kunnen zijn.

Het KNMI verwacht eerst in het zuidwesten en later in het hele land veel overlast en grote schade door zware onweersbuien. Blikseminslagen zullen voor veel vernielingen zorgen. Er worden windsnelheden tot 100 kilometer verwacht. Ook gaat er in korte tijd 20 tot 40 mm water vallen.

Vanaf een uur of vier begint het slechte weer in Zeeland. Vanaf vijf uur Noord-Brabant en Zuid-Holland. Zes uur Flevoland, IJsselmeer, Limburg, Noord-Holland en Utrecht. Vanaf zeven uur Friesland, Overijssel, Wadden en vanaf acht uur Groningen en Friesland. Het noodweer trekt vanuit het noordoosten het land weer uit.

’Meestal trekt het weg’

Campings in Zeeland zijn nog niet bezorgd om de code oranje die het KNMI dinsdag heeft afgekondigd. „Meestal trekt het weg”, laat Camping en verhuur Noordduin in Domburg weten. „We houden er natuurlijk wel rekening mee, maar we wachten het af.”

Lees hieronder verder

Uit een rondgang langs meerdere campings in Zeeland blijkt dat extra maatregelen tot nu toe niet genomen worden. „Onze oranje vlaggen hangen nog, maar verder zijn er geen voorbereidingen”, zegt Camping de Boskreek in Breskens in Zeeuws-Vlaanderen. Hetzelfde geldt voor Camping Oranjezon in Vrouwenpolder.

Camping De Vierbannen, in de buurt van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, zegt dat er drainage in de grond zit. „Wat kun je er verder tegen doen? Je hebt het niet in de hand. Dan kan ik wel in een hoekje gaan zitten huilen, maar dat lost niets op.” Ze benadrukt dat het weer meestal meevalt.

Tekst gaat verder onder het bericht

Weerbericht EK-avond: op het terras

Woensdag kan er overdag lokaal een bui vallen, in de kustgebieden blijft het droger met geregeld zon. De temperatuur loopt in de middag op tot 24 graden. „In het oosten en zuidoosten kan het lokaal nog zomers warm worden”, schrijft Weeronline.

Woensdagavond belooft het een mooie EK-avond te worden voor Oranjefans die de halve finale tussen Nederland en Engeland op het terras willen bekijken. „In de loop van de middag trekken de meeste buien via het oosten het land uit en tijdens de aftrap, om 21:00 uur, is het overal droog met nog enige tijd flink wat ruimte voor de zon”, aldus Weeronline.

Donderdag blijft het overwegend droog met flink wat perioden zon. Het wordt 20 tot 24 graden.

Bron: