De juridische problemen stapelen zich op voor Peter Gillis. De ondernemer wordt niet alleen vervolgd voor belastingfraude en mishandeling, maar nu is hij door de overheid ook aangemerkt als vermeende criminele ondernemer. Een stempel dat je niet makkelijk kwijtraakt. Dat schrijft het NRC.

Naast zijn eigen realityserie, heeft Peter Gillis een eigen biermerk en komt hij daarnaast binnenkort met een kookboek. In 2021 verscheen al een biografie van de ondernemer, waarin hij ‘de brutaalste ondernemer van Nederland’ werd genoemd. En dat is niet voor niets: al bijna tien jaar lijkt Gillis met zijn vakantieparken garant te staan voor gedoe.

Mishandeling Nicol

Peter heeft acht vakantieparken in Nederland en drie in België, maar ligt al jaren overhoop met de gemeenten. Hoofdzakelijk vanwege het illegaal vestigen van grote aantallen arbeidsmigranten op zijn parken. En waar hij voorheen wegkwam met het betalen van dwangsommen, stapelen de juridische problemen zich op. Zo wordt hij vervolgd wegens de mishandeling van Nicol Kremers, zijn inmiddels ex-vriendin. Peter zou haar vorig jaar hebben gebeten, geknepen, aan haar haren hebben getrokken en tegen de muur hebben geduwd.

Belastingfraude

De mishandeling is niet het enige waar Peter voor vervolgd wordt. De lijst van invallen door de politie en de FIOD is lang. Nadat in 2019 de FIOD, Belastingdienst, politie, gemeenten, OM en Inspectie SZW een inval deden bij zijn vakantieparken, besloot het OM vorige maand Gillis en zijn bedrijven te vervolgen voor belastingfraude.

Vermeende criminele ondernemer

Maar het grootste probleem voor Gillis is dat hij door het Landelijk Bureau Bibob, dat voor overheden integriteitsonderzoeken uitvoert, is aangemerkt als vermeende criminele ondernemer. Dat is een stempel dat je niet snel kwijtraakt, stelt Benny van der Vorm, universitair docent straf- en bestuursrecht van de Universiteit Utrecht, in het NRC.

,,Bij een Bibob-onderzoek draait het erom of er een ernstig gevaar bestaat dat een ondernemer een vergunning gebruikt om strafbare feiten te plegen”, zegt Van der Vorm. Het LBB onderzoekt daarbij het verleden van de betrokken partij, en voor Peter ziet dat er niet goed uit. ,,Er moet een wonder gebeuren wil het oordeel van tafel gaan dat er een ernstig gevaar voor misbruik van de vergunning is.” Het Bibob-onderzoek kan Gillis en zijn vakantieparken daardoor blijven achtervolgen.

Negatief Bibob-onderzoek

Een negatief Bibob-onderzoek hoeft niet het einde van een bedrijf te betekenen, zo stelt Van der Vorm. Zo kent de Bibob-expert voorbeelden waarbij burgemeesters alsnog vergunningen verleenden. ,,Hier lijkt dat echter onmogelijk, want het Oostappen-concern is rond Gillis opgebouwd”, aldus van Van der Vorm.

Bron: