Je kunt natuurlijk meerdere keren op een dag onder de douche gaan staan, maar de meeste mensen houden het bij één douchebeurt en kiezen daarvoor een vast tijdstip in de ochtend of in de avond. Maar wat is nou eigenlijk de beste douchestrategie? Een arts en een schoonheidsspecialist geven het verlossende antwoord.

Prikkelend en verfrissend

Of mensen in de ochtend of avond douchen, is meestal afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en leefstijl, zegt huisarts en online medisch adviseur Giuseppe Aragona van Prescription Doctor in het Britse blad Glamour Magazine. “Een ochtenddouche is waarschijnlijk populairder bij mensen, omdat het de zintuigen prikkelt en je jezelf verfrist voor de komende dag, maar het is niet per se beter voor je.”
Een avonddouche is juist een goede manier om te ontspannen na het werk of het sporten; het vuil dat gedurende de dag is opgehoopt, weg te spoelen; en de nachtrust te bevorderen. “Je voelt je schoon en ontspannen door het hete water en stoom”, legt hij uit.

Vies beddengoed en huidproblemen

De huisarts is duidelijk voorstander van douchen voor het slapengaan, in plaats van ‘vies’ in bed stappen. “Je hebt dan niet alleen een vies beddengoed, maar je kunt er ook een jeukende, geïrriteerde en droge huid van krijgen. Evenals problemen met de gezichtshuid, zoals acne door vuile lakens en kussenslopen.”
Ook huidarts Sasha Core, aangesloten bij de Beauty + Skin Clinic, ziet vooral de voordelen van ’s avonds douchen. “Door ’s avonds te douchen, worden alle onzuiverheden verwijderd die zich gedurende de dag op je huid hebben opgehoopt – olie, vuil en zweet zijn de belangrijkste boosdoeners”, vertelt ze.

Ontspanning van lichaam en geest

“De huid herstelt zich wanneer je slaapt en daardoor zullen na het douchen nieuwe huidcellen eerder gezond worden dan verstopt raken. ’s Nachts douchen ontspant ook je lichaam en geest en biedt een geweldige manier om tot rust te komen na een lange dag, waardoor je in de beste positie verkeert voor een perfecte nachtrust”, besluit Core.
Bron: Glamour Magazine

Bron: