Wanneer je op internet een bestelling plaatst bij een bedrijf uit Nederland, is de kans groot dat je betalen kunt met iDeal. De populaire betaaldienst is na twintig jaar niet meer weg te denken. Toch moeten we er binnenkort afscheid van nemen. In dit artikel lees je wat er gaat gebeuren.

Wat is iDeal?

In 2004 kondigden ABN Amro, ING Bank, Postbank en Rabobank de komst van iDeal aan. Tot dat moment kon je bij Nederlandse banken al internetbankieren, al was het een wirwar van opties. Bij de Rabobank moest je dan een e-reader bij de hand hebben, ING werkte met TAN-codes.

Met de uiteindelijke komst van iDeal in 2005 kregen we een universeel geaccepteerde betaalmethode. Een jaar later droegen de banken het over aan Currence. Vorig jaar nam het European Payments Initiative (EPI) het bedrijf over. Op jaarbasis worden meer dan een miljard transacties verwerkt.

iDeal-profiel

Topman Daniel van Delft van Currence laat nu aan het Algemeen Dagblad weten dat het betaalsysteem half april vernieuwd gaat worden. Na deze grote update, kunnen gebruikers een eigen iDeal-profiel aanmaken. Hiermee is het mogelijk om nog sneller bestellingen af te ronden.

Het bedrijf wil daarnaast nog dat klanten in de toekomst bestellingen met uitstel, of in delen kunnen betalen. En dat kun je dus allemaal doen met je iDeal-profiel.

Van Delft wil klanten op het hart drukken dat mensen niet bang hoeven te zijn dat een iDeal-profiel onveilig zal zijn. ”Je gegevens worden veilig bewaard en je geeft ons toestemming om ze op te slaan. De werkwijze voldoet aan de hoogste eisen.”

Afscheid

Ondanks de aankomende updates moeten we binnenkort afscheid gaan nemen van de betaaldienst. Zoals je al hebt kunnen lezen heeft het European Payments Initiative (EPI) iDeal vorig jaar overgenomen. En inderdaad: we gaan over op een digitale portemonnee.

EPI zal later dit jaar in Frankrijk en Duitsland de dienst Wero gaan lanceren. Dat kun je vergelijken met Tikkie. Dit betaalsysteem wordt ook uitgebreid met overschrijvingen en achteraf betalen. Uiteindelijk wil men zelfs dat hier mee gepind zal kunnen worden.

Van Delft laat weten dat de overgang zal plaatsvinden wanneer het Nederlandse systeem daar klaar voor is. ”Dat iDeal verdwijnt is jammer, maar er komt een beter systeem voor terug.” Critici zijn dat oneens met hem en vrezen dat de stap naar de digitale euro hiermee dichterbij komt.

Wat vind jij van dit vooruitzicht? Jouw mening is heel belangrijk voor ons. Laat het weten in de reacties!

Bron: