Het KNMI waarschuwt voor extreem lage gevoelstemperaturen op dinsdagochtend in het oosten van Nederland. Door matige vorst en koude wind kan de gevoelstemperatuur dalen tot -15 graden

Code Geel voor Gelderland en Overijssel

Het risico op onderkoeling en koudeletsel is aanzienlijk, volgens het KNMI. Daarom heeft de weerdienst Code Geel afgegeven voor de provincies Gelderland en Overijssel. Deze waarschuwing geldt van 06.00 uur tot 11.00 uur. In de loop van de ochtend zal de gevoelstemperatuur weer stijgen, aldus het KNMI.

Historische context

Sinds de winter van 2010 hanteert het KNMI Code Geel wanneer de gevoelstemperatuur onder de -15 graden zakt. Het vermelden van de gevoelstemperatuur is cruciaal om koudeletsels zoals onderkoeling en bevriezing te voorkomen. Bij een gevoelstemperatuur onder -20 graden kan Code Geel worden opgeschaald naar Code Oranje.

Veiligheidsmaatregelen

Wat kun je verwachten en hoe kun je jezelf beschermen?

Bij Code Geel bestaat het risico op onderkoeling, zelfs met geschikte winterkleding. Na enkele uren buitenlopen loop je het risico op verwondingen aan onbeschermde huid. Om jezelf te beschermen, houd je de weerberichten en waarschuwingen op KNMI.nl nauwlettend in de gaten. Bedek je huid en draag voldoende kleding (in lagen) als je naar buiten gaat en vermijd zoveel mogelijk de wind.

Voorzorgsmaatregelen in en om het huis

In en rond je huis bestaat het risico op schade, zoals bevriezing van buitenkranen en waterleidingen in onverwarmde ruimtes. Om dit te voorkomen, sluit je de buitenkranen en waterleidingen in onverwarmde ruimtes af. Het kan ook voorkomen dat autodeuren vastvriezen, er ijs op de autoruiten ligt, of dat je de auto niet kunt starten.

Aandachtspunten

Aan het einde van het artikel is het belangrijk om te benadrukken dat lezers alert moeten blijven op updates van het KNMI en de genomen veiligheidsmaatregelen serieus moeten nemen, om zichzelf en anderen te beschermen tegen de extreme weersomstandigheden.

Bron: