De zomer verloopt dit jaar waarschijnlijk wisselvallig en warm. Dat stelt Weeronline in een verwachting voor het komende zomerseizoen. Volgens het weerbureau is de kans op zomerse warmte groter dan gebruikelijk, maar komen er ook vaak regen- en onweersbuien voor.

Voor de drie zomermaanden schetsen weermodellen warmer weer dan gewoonlijk. Normaal wordt in de zomer overdag een graad of 23 verwacht. Daar zitten we vaak boven en dat betekent dat er meer zomerse en tropische dagen dan normaal zullen zijn. Volgens Weeronline is de kans daarbij groot op een normale wisselvallige zomer, waarbij geregeld regen- en onweersbuien ontstaan. Het lijkt niet zo nat te worden als in de lente.

Het weerbureau benadrukt wel dat de betrouwbaarheid van seizoensverwachtingen beperkt is. ,,Maand- en seizoensverwachtingen komen zo’n 60 procent van de tijd uit. Ter vergelijking: de verwachting voor 5 dagen vooruit komt 90 procent van de tijd uit”, aldus Weeronline.

Waarschijnlijk heeft weerfenomeen El Niño een rol gespeeld bij de natte lente van dit jaar. Het fenomeen heeft echter geen aantoonbare invloed op de zomer in ons land en bovendien verdwijnt El Niño aan het begin van de zomer. Mogelijk krijgen we aan het einde van de zomer te maken met de tegenhanger La Niña, maar ook die heeft geen aantoonbare invloed op het zomerweer.

Bron: