Prinses Amalia heeft de mannen van Vandaag Inside over zich heen gekregen nu ze stopt met het terugstorten van haar toelage van 1,5 miljoen euro per jaar. “Ik heb er problemen mee.”

Het wekte ongelooflijk veel sympathie toen prinses Amalia drie jaar geleden bekendmaakte dat ze haar toelage van 1,5 miljoen euro per jaar zou terugstorten. “Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben, zeker in deze onzekere coronatijd”, meldde ze destijds.

Mooi geweest

Hoewel Amalia nog steeds studeert, is ze nu wel klaar met het terugstorten van die miljoenenregen. Ze heeft bekendgemaakt dat ze per 1 januari 2025 stopt met het terugstorten van die megatoelage. “Amalia wil die 1,5 miljoen weer opstrijken. Het is nu mooi geweest, zegt ze”, vat Wilfred Genee samen in Vandaag Inside.

Johan Derksen heeft daar gemengde gevoelens bij. “Ja, ja, ze heeft er recht op, maar ik vraag me dan altijd af hoe zo’n bericht valt bij al die gezinnen die niet rond kunnen komen en waar al die kinderen zonder eten naar school moeten. Ik vind het nogal wat. De beveiliging wordt uit een ander potje gedaan, dus daar gaat het dan niet om.”

Lekker in Spanje

Het gaat om een kantoor en een werkruimte, aldus Johan. “Dan denk ik: ik vind 1,5 miljoen wel heel veel geld hoor. Als zij het hele jaar in Spanje wil zitten, en dan wil ze natuurlijk ook nog goed zitten in Spanje, dan kost dat wat centen, maar dan passen ze de ouders maar bij, hè? Dat moeten wij ook doen als onze kinderen een jaar naar Amerika willen ofzo.”

Wilfred: “Denk jij dat ze dat kunnen? Lukt dat denk je voor Willem en Máxima?”

Johan: “Nou, ze hebben ook nog een eigen vermogen, hè? Dan spreken ze dat maar aan.”

Rijke familie

Wilfred wijst op de rijkdom van de Oranjes. “Het is een van de rijkste families ter wereld toch, begrijp ik, onze koninklijke familie?”

Johan: “Ja, ja. Ze laten alles door de staat financieren, maar ik vind het heel onverstandig van dat meisje. Ze heeft er afstand van gedaan, maar nu wil ze het weer hebben, want ze wil anders gaan leven. Ja, iedereen van die leeftijd wil graag anders gaan leven, hè. Zij krijgt van de staat 1,5 miljoen en dan gaat Rutte het helemaal goed zitten praten.”

“Nou, ik heb er ontzettend veel problemen mee.”

Niet zo slim

Tafelgast Valentijn Driessen komt vervolgens verrassend uit de hoek. “Zij studeert toch gewoon en volgend jaar ook nog? Wat is dan het verschil tussen nu en volgend jaar? Het komt omdat ze gewoon niet mee kunnen op school natuurlijk. Dat is toch de truc?”

Wilfred: “Je zegt dat ze niet zo slim zijn?”

Valentijn: “Dat is natuurlijk het hele verhaal. Waarom zullen zij nou allemaal slim zijn?”

Johan sluit ook niet uit dat de prinsjes niet al te snugger zijn. “Dat is ook het gevaar van dit hele systeem. Als de oudste toevallig een domoor eerste klas is, zitten we daar hun hele leven mee opgescheept als koning of koningin.”

Bron: