De 83-jarige Helena uit Valkenswaard wilde recent betalen voor een kop thee, maar tot haar verbazing kon ze niet betalen met contant geld. De jongen achter de bar vertelde haar dat ze alleen kon pinnen, maar dat was een probleem: Helena had geen geld meer.

Niet veel geld

In een wereld waarin digitaal geld op alle mogelijke manieren gepromoot wordt, zijn er ook mensen die nog gewoon contant willen betalen.

Helena (83) wil met haar laatste geld een kopje thee betalen, wordt geweigerd: ”Alleen pin”
Soms niet eens omdat ze niets ophebben met het digitale tijdperk, maar omdat het niet anders kan. De 83-jarige Helena heeft het niet breed. Aan Trendnieuws vertelt ze wat er gebeurde, en hoe ze zich vernederd voelde toen ze moest vertellen dat ze op haar pinpasje geen geld had staan.

”Ik moet rondkomen van een kleine AOW en nadat ik de vaste lasten heb betaald, houd ik niet veel over. Ik haal daarom mijn geld van de bank, zodat ik dat kan verdelen over de maand. Tegen het einde van de maand is het echt puzzelen”, zo vertelt de tachtiger.

Lunchroom weigert contant

Vlak voor de jaarwisseling wilde Helena zichzelf verwennen met een lekker kopje thee in de stad. Ze bestelde de thee en wilde afrekenen, maar de bediende gaf haar te kennen dat de zaak geen contant geld meer accepteert. ”Hij vroeg of ik kon betalen met mijn pinpas.”

tea, cup, tea cup

”Ik heb toen uit schaamte maar gezegd dat ik die thuis was vergeten. Ik durfde niet te vertellen dat er geen geld op staat. De jongen bleef er echter bij en zei dat hij het zelf niet bedacht had. Toch mocht hij geen contant geld aannemen van zijn baas.”

Niemand helpt

Wat volgt is hartverscheurend. ”De jongen mocht mij de thee niet meegeven. Achter mij stonden mensen diep te zuchten en ik voelde me zo machteloos.”

”Uiteindelijk moest ik de thee, die al was ingeschonken, laten staan. Ik ben de zaak uitgelopen en toen ik thuiskwam kon ik het niet drooghouden. Dat je contant geld liever niet hebt, kan ik nog wel begrijpen. Maar er zijn toch best uitzonderingen mogelijk?”

Mogen bedrijven dit doen?

De vraag die veel mensen hebben, is of bedrijven wettelijk gezien contant geld mogen weigeren.

Bron: