Het liep maandagavond volledig uit de hand in Velsen-Noord. Groepen jongeren gingen de straten op, gooiden met zwaar vuurwerk en bekogelde de politie met glas. Inwoners laten weten enorm geschokt te zijn; volgens een buurtbewoner ‘leek het net oorlog’.

De jongeren kwamen bijeen na een oproep op social media om te rellen in het dorp. Rond 5 uur ‘s middag ging het helemaal mis: een groep van zo’n 40 man begon in de buurt zwaar vuurwerk af te steken. Ook werd er van alles vernield en moest een supermarkt zijn deuren sluiten omdat er vuurwerk naar binnen werd gegooid .

ME ingeschakeld

Toen de politie wilde ingrijpen, bekogelden de jongeren hen met glas en zwaar vuurwerk. Volgens de agenten liep de situatie zó uit de hand, dat ze zich voor hun eigen veiligheid moesten terugtrekken. Vervolgens werd de ME ingeschakeld die een einde aan de rellen maakte.

‘Zeer beangstigend’

Buurtbewoners zijn enorm geschokt, zo vertellen ze in onderstaande video. ‘Ik was boodschappen doen, ik vond het zeer beangstigend’, laat iemand weten. ‘Een man heeft me veilig naar m’n straat gebracht. Dit was best wel een beetje eng’. Volgens een andere buurtbewoner leek het wel oorlog. ‘Er gebeurt hier best weleens wat, maar dít heb ik nog nooit meegemaakt!’

Noodbevel

Op Twitter laat de politie weten dat er een noodbevel is aangekondigd in het dorp. ‘Veel politie op de been Velsen-Noord om massaal vuurwerk gooiende jeugd. Eerste aanhoudingen verricht. Burgemeester kondigt mondeling noodbevel af. Blijf binnen als er geen aanleiding is om op straat te zijn’, aldus de politie.

Nieuwe rellen in Heemskerk

Blijkbaar hebben de relschoppers de smaak te pakken, want voor morgenavond zijn nu ook vuurwerkrellen aangekondigd in Heemskerk. Dat blijkt een bericht op social media. Grote groepen jongeren worden opgeroepen om op het Europaplein in Heemskerk te verzamelen om te laten zien dat ‘onze buurt gekker is dan Velsen-Noord’.

Bekijk beelden van de rellen hieronder:

Bron: