De schrik zat er goed in, toen Mariska met een dubbele tong begon te praten. Even dacht Frans dat het ‘dronkenmansgelal’ een geintje was, maar al snel besefte hij dat het foute boel was. Helemaal toen Mariska ook uitvalsverschijnselen kreeg. Hij sloeg alarm, waarna ze werd afgevoerd. Omdat de ambulance steeds harder ging rijden, vreesde Frans echt voor Mariska’s leven! In het ziekenhuis bleek dat ze een herseninfarct had gehad, en door het oog van de naald was gekropen. Toen kreeg Frans het helemaal te kwaad.

Onderschat

Ook zonen Christiaan (22), Jan (20), Frans jr. (18) en Lucas (14) waren in paniek, hun moeder mankeerde immers nooit iets. Frans noemde haar steevast: ‘De rots in ons gezin, om wie alles draait.’ Hij ging haar tijdens de ziekenhuisopname nóg meer waarderen. ‘Wat een vrouw allemaal doet in een gezin, is gewoon bizar,’ vertelde Frans in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. ‘Ik heb dat altijd onderschat, en vind dat heel erg. Enorm confronterend zelfs.’

Angst

De vreugde was groot toen Mariska het ziekenhuis mocht verlaten. Bijgestaan door Frans, haar zoons, moeder en schoonmoeder werkte ze aan haar herstel, thuis in het Brabantse Fijnaart. Zorgen waren er niet alleen om Mariska, ook om Frans’ broer Dorus, die vorig jaar maart de diagnose blaaskanker kreeg. Dorus is niet alleen Frans’ beste maat, hij is ook zijn begeleider naar optredens, sinds hun vader Chris in 2015 op 70-jarige leeftijd aan een hartstilstand stierf. Frans had dus ook angst en verdriet om Dorus, die succesvol kon worden behandeld. En weer opkrabbelde, net als Mariska.

Gevolgen

Al had ze zich dat heel anders voorgesteld, vertelt ze nu op de website van de Hersenstichting, waarvan ze ambassadeur is geworden om vooral onder de aandacht te brengen dat hersenaandoeningen ook jongeren kunnen treffen. ‘Toen ik na een paar dagen in het ziekenhuis weer thuiskwam, was ik zo ongelooflijk moe en overprikkeld. Ik dacht toen nog: dit is vast na een paar dagen weer voorbij. Die dagen werden weken, en daarna maanden.’ Haar thuisfront had ook geen idee van het herstelproces. Zo vertelt oudste zoon Christiaan aan de website: ‘Je weet wel wat een herseninfarct is, maar wat de gevolgen zijn? Dat weet ik nu pas echt.’ En die zijn ingrijpend, heeft het hele gezin Bauer ervaren.

Bron: