De 60-jarige Harrie Plazier is naar eigen zeggen een ‘budgetkoning’. De man weigert al dertig jaar om zijn handen uit de mouwen te steken en is daar ook nog eens hartstikke trots op. ”Ik heb geen verplichtingen en ik heb vrijheid dankzij mijn uitkering.” Zo kan dat dus in Nederland.

Harrie en de Bijstandsuitkering

De meeste mensen die een uitkering hebben, zijn daar niet trots op. Er zijn ontzettend veel mensen die heel graag werken willen, maar dat om bepaalde redenen niet kunnen doen. Die mensen moet je al gemeenschap helpen. Dat is tenminste waar samenhorigheid om draait.

En dan heb je personen als Harrie. Mensen die bewust werk weigeren en daar trots over vertellen, in dit geval op nationale televisie. In een fragment van Omroep PowNed komt Harrie Plazier aan het woord. De beste man vertelt vol trots hoe hij al jarenlang de hardwerkende Nederlanders te slim af is.

‘Dat betaalt goed’

Hij zegt: ”Ik kom rond van een bijstandsuitkering. Dat doe ik al jaren, structureel. En ik kan er ook van sparen, want ik krijg ook nog huur- en zorgtoeslag erbij. Elke maand komt er bij mij ruim 1.200 euro binnen. Van dat bedrag houd ik 300 euro over om de boodschappen te doen, dat is dus 10 euro per dag.”

Dat lijkt misschien niet heel veel. Maar Harrie weet natuurlijk wat hij doet. Economisch denken, noemen we dat. ”De boodschappen doe ik voor minder dan 10 euro per dag. Zo’n zes tot zeven euro.” Harrie doet overdag niet veel meer dan eten en drinken. Ook heeft hij een aantal geheimpjes die hij graag met de wereld deelt.

Vakantie

Harrie vertelt en passant ook hoe zijn vakanties er in de zomer uitzien. ”Ik heb elke dag vakantie. Ik heb geen zorgen en ook geen verplichtingen. Ik heb vrijheid.” Wanneer verslaggever Mark Baanders hem vraagt of hij zich niet schuldig voelt over het feit dat werkende Nederlanders hem dus onderhouden:

”Ja, dat is dan weer het motto van de VVD, uit die hoek. Dat je een profiteur bent. Maar ik zie dat niet zo.” Blijkbaar kan het Harrie allemaal niet zo veel schelen. Wat vind jij ervan?

Vijf dingen laten

Om zijn vakantieleventje voort te zetten, hanteert Harrie vijf regels: ”Je moet niet drinken, niet roken, niet snoepen, niet gokken en geen escort-s*ks.’ Met dat laatste heeft hij veel moeite gehad. ”Dat was mijn zwakke plek. En dat deed ik uit nieuwsgierigheid, maar ook om een stukje frustratie kwijt te kunnen.”

Baanders confronteert Harrie met zijn eigen levensstijl: ”1.200 euro geef ik uit in een avond.” Harrie vindt dat Mark geen roofbouw op zichzelf moet plegen. ”Als je straks 30 bent, kun je opgebrand zijn.” Mark: ”En dan zit ik ook 30 jaar in de bijstand.” Harrie: ”Ja, haha.”

Bron: