Joost Klein gaat Eurovisie niet winnen. Dat valt op te maken uit de quoteringen van bookmakers. De olijke Europapa-Fries zakt zelfs steeds verder weg in de peilingen en moet inmiddels liefst vier landen voor zich dulden.

Eurovisie Malmö

Inmiddels zijn alle landen afgezakt naar het Zweedse Malmö, waar er flink gerepeteerd wordt. Ook Joost heeft inmiddels al geoefend, maar dat is niet in de smaak gevallen bij de bookies.
Vorige week klom hij op naar de derde plaats, maar inmiddels staat hij op de vijfde stek. En dat is slecht nieuws. Landen die meer kans hebben om te winnen zijn achtereenvolgens Zwitserland, Kroatië, Italië en Oekraïne. Dat stellen de bookmakers dus. Maar wat zegt dat nou eigenlijk?

Bookmakers

Bij bookmakers kun je wedden. Dat kan op sportwedstrijden, maar ook op bijvoorbeeld de volgende president van de Verenigde Staten en op tal van evenementen. Zo ook op het Songfestival. De bookmakers houden bij op welke landen er geld wordt ingezet.
Het land waarop het vaakst geld wordt ingezet, komt in het lijstje van de bookmakers op de eerste plaats. Rond 11.00 uur vanmorgen zag die lijst er als volgt uit:
eurovisie odds

Is dit betrouwbaar?

Lonneke Haverman geeft aan dat bookmakers ‘redelijk goed’ zijn in voorspellen. ”De top drie klopt vaak, maar het verschil tussen de top 3-landen is dit jaar veel kleiner dan de voorgaande jaren.”
In 2019 stond Duncan Laurence tijdens de repetities al bovenaan bij de bookmakers. In 2022 was Oekraïne op voorhand al de gedoodverfde favoriet en ook vorig jaar hadden de bookies het goed. Het enige verschil op dit moment, is dat het een battle gaat worden tussen Zwitserland en Italië. Er is slechts een verschil van 1 procent.

Joost gaat niet winnen

Hoewel Europapa veruit het meest bekeken lied is op YouTube en Spotify, hebben de bookmakers er helemaal geen vertrouwen in. Conclusie: Joost gaat niet winnen en ook de top 3 wordt een lastig verhaal.
Maar hij heeft in ieder geval naam gemaakt voor zichzelf. En zijn liedje is nu al een enorme hit. Dat is natuurlijk prachtig.

Bron: