PVV-leider Geert Wilders doet opnieuw een handreiking in zijn poging om in het komende kabinet te belanden. Hij zegt dat zijn voorstellen om de islam uit Nederland te laten verdwijnen geen prioriteit hebben in een eventuele formatie.

„De islam zit in ons dna”, zegt Wilders in gesprek met Nieuwsuur. „Maar de prioriteit ligt nu duidelijk bij andere zaken voor de komende regeringsperiode.” Wilders denkt bijvoorbeeld aan bestaanszekerheid, zorg en asiel. Ook het plan uit het verkiezingsprogramma om de koran te verbieden is ’geen prioriteit’, zegt Wilders.

De PVV-leider is al langer bezig aan een charmeoffensief, omdat Wilders graag wil meeregeren na de verkiezingen. Twee maanden geleden zei hij in een interview met De Telegraaf al dat hij ’geen taboes en breekpunten’ heeft. Het PVV-verkiezingsprogramma was op het gebied van asiel ook al enigszins afgezwakt.

Hoofddoek

En ook op de nog wel stevige delen zegt Wilders bereid te zijn compromissen te sluiten. „In een verkiezingsprogramma zeg je wat je wil”, vertelt de PVV-leider over waarom daar nog wel plannen voor een verbod op de koran of hoofddoekjes in overheidsgebouwen in staan. „Het zou heel laf zijn als je dat niet zou doen.” Maar in een eventuele formatie zegt hij zich ’stevig, maar redelijk’ op te willen stellen.

De VVD heeft, na het vertrek van Mark Rutte als partijleider, onder Dilan Yesilgöz de deur voor de PVV ook weer op een kier gezet. Onlangs botsten Wilders en Yesilgöz wel stevig bij het Radio 1-debat. Maar de VVD-voorvrouw zegt nog altijd ’geen kiezer uit te sluiten’. Wilders hoopt ook Pieter Omtzigt te overtuigen met hem te regeren, maar daar lijkt de NSC-voorman weinig trek in te hebben.

Gedoogconstructie

In 2010 was de PVV al eens gedoogpartner van het eerste kabinet-Rutte. Die constructie ziet Wilders nu niet meer zitten: „Ik sluit niets uit, maar ik denk niet dat het gaat werken.” De PVV-voorman ziet naast de VVD en NSC ook BBB en JA21 als mogelijke coalitiepartners.

Bron: