De temperaturen gaan weer lekker omhoog en dus zoeken we de terrasjes weer op. Hoewel de prijzen van een hapje en een drankje steeds hoger worden, blijven we nog steeds gaan. Maar hoeveel fooi is eigenlijk gebruikelijk om te geven? Wij hebben het opgezocht.

Minder contant geld

Het aantal mensen dat nog fooi geeft, loopt al jaren terug. Volgens Edwin Vlek van FNV Horeca komt dat vooral doordat mensen steeds meer pinnen. ”Er wordt nauwelijks nog contant afgerekend”, aldus Vlek die daarmee de vinger op de zere plek legt.
Want de kans dat er fooi wordt gegeven middels een pinapparaat, is natuurlijk een stuk kleiner dan wanneer je met contant geld betaalt. Het is belangrijk om te vermelden dat fooi geven geen verplichting is. Het personeel krijgt gewoon een salaris.
Net zoals vroeger het geval was, is fooi een beloning voor goede service en een fijn extraatje. Maar goed, niet verplicht dus.

Vuistregel fooi

Bestaan er dan helemaal geen richtlijnen? Jawel. Volgens Anne-Marie van Leggelo, directeur van het Etiquette Bureau, zijn er wel vuistregels. In een restaurant is een fooi van 5 tot 10 procent bijvoorbeeld gebruikelijk. Op een terras is naar boven afronden al genoeg.
Dat de prijzen in de horeca steeds hoger worden, is niet de schuld van het personeel. ”De horeca doet heel erg hun best”, aldus Van Leggelo.
Deskundige Reinildis van Ditzhuyzen vindt dat mensen ‘niet krenterig’ moeten zijn. ”Als je fooi geeft, moet je dat goed doen. Je gaat niet afronden op 50 cent ofzo. En ook niet als het 18 euro is en je betaalt met een biljet van 20 euro, dan een euro terugvragen.”

Wat vind jij? Laat het weten in de reacties op Facebook en deel dit artikel zodat meer mensen het kunnen lezen.

Bron: