De moordzaak op de Filipijnen na de gewelddadige dood van Nederlander Jadran Svestka lijkt te stranden. De belangrijkste getuige, die zou hebben gezien dat de Noord-Hollander in 2021 werd doodgestoken, kwam niet opdagen tijdens zijn officiële getuigenis. Hij had geen geld voor vervoer naar de rechtbank.

Dat bevestigt de leider van het onderzoek, na vragen van De Telegraaf. „De hoofdgetuige is niet verschenen. Ik heb daarna contact met hem opgenomen. Hij had geen geld om naar de rechtbank te komen, en later vertelde hij ook dat zijn dochter lijdt aan dengue.” Dat is een tropische infectie die ook wel knokkelkoorts wordt genoemd.

’Grote consequenties voor strafzaak’

De onderzoeksleider vreest dat de afwezigheid van de hoofdgetuige grote consequenties heeft voor de strafzaak, die zich al enkele jaren voortsleept. „Ik ben bezorgd om deze problemen, dit kan een succesvolle vervolging in gevaar brengen. De zaak lijkt als gevolg van de huidige ontwikkelingen te worden afgewezen door de rechtbank.”Dat terwijl de zaak tegen de verdachte van de moord op onze 61-jarige landgenoot – op het Flipijnse eiland Leyte – panklaar lijkt. Alle aanwijzingen wijzen in de richting van één verdachte: een lokale inwoner en buur, genaamd Armando T.

’Bekende crimineel’

De leider van het onderzoek beloofde eerder alles te zullen doen om de verdachte achter de tralies te krijgen. „Hij is een bekende crimineel. We werken hard aan de zaak, omdat we willen dat buitenlanders veilig zijn op Leyte”, vertelde hij. „We willen gerechtigheid voor het slachtoffer.”

Die lijkt er vooralsnog niet te komen, tot grote teleurstelling van Cita Mulder, een nicht van Jadran. „Die moordenaar komt dus zomaar vrij”, laat ze ontzet weten in een reactie. „We hadden net een beetje hoop gekregen, nadat we hoorden dat er een vervolging aan zat te komen. Ik heb er geen vertrouwen meer in.”

Cruciale verklaring

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken laat weten dat ons land zich niet in de rechtsgang van een ander land kan mengen. „Nabestaanden kunnen het beste aandacht vragen voor doorgang van een zaak door zich te laten vertegenwoordigen door een (lokale) advocaat”, voegt hij toe.

De verklaring van de hoofdgetuige was cruciaal, omdat hij zou hebben gezien wat er is gebeurd. De man beweerde eerder tegenover De Telegraaf doodsbang te zijn. „De verdachte wil dat ik mijn mond houd over de zaak. Daarom ben ik bang. Het bezorgt me zoveel stress dat ik ook niet kan werken.”

Naderhand vroeg hij geld voor zijn getuigenis. In een reactie ontkent de getuige zaterdagochtend bewust afwezig te zijn geweest bij zijn officiële getuigenis. „Ik ben in het ziekenhuis”, meldt hij. Zijn dochter – die dengue zou hebben, zoals hij de onderzoeksleider meldde – noemt hij niet. „Mijn broer ligt er.”

Svestka – geboren en opgegroeid in het Noord-Hollandse Krommenie – kwam begin 2021 op het Filipijnse eiland Leyte om het leven. Zijn gehavende lichaam, met een gapende hoofdwond, werd gevonden, bedekt onder bananenbladeren. Het was lang een mysterie wat hem was overkomen.

Autopsierapport

Alles wijst erop dat de Noord-Hollander ruim drie jaar geleden op brute wijze is vermoord. Het lokale autopsierapport meldde als doodsoorzaak een diepe steekwond tussen zijn achterhoofd en nek. Svestka is op de Filipijnen begraven, met toestemming van nabestaanden.

De Nederlander, die een Kroatische vader had, woonde al langere tijd in het dorp Padre Burgos, waar hij voor 20.000 euro een huisje had gekocht. Dat geld had hij onder andere bij elkaar gekregen door zijn vrachtwagen te verkopen. Hij reed veel in zijn truck, de hele wereld over.

Opvallend is dat hoofdverdachte T. – die meestal ’Jojo’ wordt genoemd – een fascinatie heeft voor vrachtwagens, zo is op zijn sociale media te zien. Er zijn in totaal zeker vier verdachten, blijkt uit de documentatie. Drie van hen zouden ’meesterbrein’ Jojo hebben geholpen.

’Mogelijk seriemoordenaar’

Het gaat om een levensgevaarlijke crimineel. Volgens de hoofdonderzoeker is de verdachte wellicht zelfs een seriemoordenaar. Hij heeft, zo luidt de verdenking, zijn handlanger in de moord op Svestka al om het leven gebracht, en mogelijk nóg meer moorden gepleegd.
Jadran Svestka werkte in het verleden als (oorlogs)verslaggever. In 1994 kwam hij zelf in het nieuws nadat hij een week werd vastgezet in een gevangenenkamp op de Balkan, ten tijde van de Bosnische burgeroorlog, toen hij daar als jonge verslaggever, begin dertig, aan het werk was en meereisde met een hulpkonvooi uit Nederland en Duitsland.

Kort erop was hij ineens onbereikbaar en gaf familie hem als vermist op. Enkele dagen later bleek dat de Kroatische militie hem had gearresteerd en overgebracht naar een kamp in Ljubuski, aan de westoever van de rivier de Neretva. Hij kwam uiteindelijk weer vrij. Vervolgens reisde hij de hele wereld over, tot hij op de Zuidoost-Aziatische eilandengroep zijn rust leek te hebben gevonden.

Bron: