Grote delen van Europa kunnen zich opmaken voor een extreem zachte jaarwisseling. In Nederland zullen waarschijnlijk temperatuurrecords sneuvelen en het record voor de warmste dag in december zou zelfs gebroken kunnen worden. Dit is heerlijk nieuws voor mensen die tijdens de kerstvakantie in de zon willen zitten, maar voor wintersporters is de hitte een tegenvaller.
Volgens meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline wordt er in Zuid-Duitsland een temperatuur van 20 graden verwacht. “Dan red je het met je kunstsneeuw ook niet meer”, zegt hij. De Alpen hebben al te kampen met regenval, waardoor lagere gebieden groen zijn met witte pistes van papperige kunstsneeuw ertussen. In de komende dagen kan het in Oostenrijkse dalen ook naar 18 graden gaan, wat betekent dat het pas boven de 3000 meter vriest. In Frankrijk is door de regenval slechts de helft van de pistes open, volgens de wintersportbranchevereniging in het land.
Aan de andere kant hebben reisorganisaties gemerkt dat veel mensen voor de winterzon in plaats van voor de wintersport hebben gekozen. Die keuze blijkt goed uit te pakken, hoewel ze dichter bij huis hadden kunnen blijven. Aan de Spaanse kust en aan de Italiaanse kust wordt het de komende dagen zonnig en rond de 20 graden, volgens Van Wezel. Dat is vergelijkbaar met Gran Canaria bijvoorbeeld.

Van Wezel verwijst naar de sterk zuidwestelijke stroming die we hebben en die door de klimaatverandering alleen maar warmer is geworden. “Hoewel dit wel heel extreem is,” verwijst hij naar de mogelijkheid dat het op oudejaarsdag 16 graden kan worden in De Bilt.

Overigens was december over het algemeen juist iets kouder dan normaal vanwege de lange periode van vorst in het midden van de maand. Dit is voor het eerst sinds 2010 dat dit gebeurt.

Bron: