Contant geld is actueler dan ooit, daar bestaat geen twijfel over. Zeker wanneer banken storing hebben, of er is een pinstoring gaande. Maar wist je dat bedrijven extra kosten in rekening mogen brengen wanneer je met contant geld betaalt? Dat leggen we uit.

Contant geld

Volgens de Rabobank betalen inmiddels negen van de tien mensen met een pinpas. Dat zou betekenen dat nog slechts tien procent van de betalingen met contant geld wordt afgerekend.
Dat contant geld langzaam lijkt te verdwijnen heeft in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet te maken met beslissingen van de overheid. Nee, het grootste ‘probleem’ is gemakzucht bij consumenten zelf. Het is een stuk sneller om contactloos te pinnen, of om mobiel te betalen.
De enigen die de populariteit van contant geld in ere kunnen houden zijn mensen zelf. Het aantal zaken dat een pin-only beleid voert, is namelijk te verwaarlozen.

Extra kosten contant geld

Op de redactie kwam een bezorgd mailtje binnen van iemand die extra kosten moest betalen, omdat ze niet met een pinpas wilde betalen.
Dat klinkt nogal bizar en dus is Showblad op onderzoek uitgegaan. Op de website van de Rijksoverheid blijkt er inderdaad informatie over terug te vinden. Er staat letterlijk het volgende:
‘Soms heeft u extra kosten als u met contant geld betaalt. Zo kan uw werkgever bepalen dat u in de kantine alleen met een pinpas kunt betalen. Als u dan toch met contant geld betaalt, mag uw werkgever extra kosten rekenen. Uw werkgever moet dit dan wel van tevoren laten weten.’

Kortom: wanneer er van tevoren is aangegeven dat ergens alleen met een pinpas betaald mag worden en je wil daar niet aan meewerken mogen er dus extra kosten in rekening worden gebracht. Hoe hoog die kosten mogen zijn staat er niet bij.
Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties en deel dit bericht.

Bron: