Het Eurovisie Songfestival was er eentje om nooit meer te vergeten. Zwitserland won deze editie, maar er lijkt niemand die daar interesse in heeft. Behalve de winnaar zelf dan. Het gaat nog steeds vrijwel de hele tijd over de diskwalificatie van Joost Klein.
Cornald Maas boos
Over die diskwalificatie gesproken, was dat nou eigenlijk wel nodig? Na de verklaring van AVROTROS liet onze commentator van het Songfestival Cornald Maas van zich horen.
Maas was laaiend en schreeuwde zelfs ‘F*ck de EBU!’, maar hij zei ook nog wat zinnigs. ”Iedereen kan hiermee dus voortaan een klacht indienen tegen iemand van een andere delegatie. Dan komt er een onderzoek. Gaan we dan al die zangers diskwalificeren? Er zijn in het verleden genoeg incidentjes geweest van zangers die zich niet altijd netjes hebben gedragen.”

Was dit proportioneel?

Hoogleraar Marjan Olfers zit ook in de studio en vraagt zich af of de diskwalificatie proportioneel is geweest en wil weten of er geen andere oplossing waren.
Olfers wijst erop dat we dit ‘continu zien met dit soort type zaken’. ”Dat er maatregelen worden getroffen omdat iemand zegt dat er iets gebeurd is. En dan moet er een afweging gemaakt worden.”
”Aan de andere kant heb je de beschuldigde. Die moet ook ergens hoor/wederhoor krijgen, alvorens er dus een zware maatregel wordt getroffen.”

Machtige organisatie

Olfers vervolgt: ”Wat je hier ziet is dat het een hele machtige organisatie is. Zij stellen de regels op en hebben wel degelijk een code of conduct, waarin staat dat je jezelf niet agressief mag uiten.”
”Zij nemen uiteindelijk een zeer ingrijpend besluit, maar niemand ziet wat het afwegingskader eigenlijk is”, zo stelt Olfers

Helemaal verkeerd

Journalist en historicus Joeri Albrecht haakt in. ”We hadden een scheiding der macht. Die is ervoor dat je niet zelf je rechter bent en je aanklager. Dat is helemaal verkeerd.”
Bekijk hieronder de hele uitzending:

Bron: