Na maanden van speculeren en voorspellen is het eergisteren eindelijk gebeurd. NASA meldt dat een van de zwaarste zonne-uitbarstingen van de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden. Aansluitend vertellen zij ook de mogelijke gevolgen voor aardbewoners.

Storingen

Naar verluidt gaat het om de sterkste zonne-uitbarsting sinds 2017 en daar kunnen we in de komende dagen heel wat last van gaan krijgen.

Het geluk dat we hebben, is dat de zonnevlam zich voorbij de rand van de zon bewoog. Daardoor ligt onze planeet niet direct in de vuurlinie. De vlam ging gepaard met een enorme uitstoot van plasma en magnetisch veld van de zon. De mogelijkheid bestaat dat het magnetisch veld op aarde verstoord wordt.

De geomagnetische stormen die dat tot gevolg heeft, kunnen onze navigatiesystemen belemmeren. Maar het kan nog erger worden, want onze stroomnetwerken en communicatiekanalen kunnen storing krijgen. Dat kan dus betekenen dat internet voor een periode kan uitvallen.

Blackouts op de aarde

De zonnevlek ligt ver in het zuiden en de kans dat de aarde dus direct getroffen wordt is miniem. Maar dat betekent dus niet dat we er geen last van hebben.

Volgens NASA zijn er al radio-blackouts geweest door de sterke puls van öntgenstraling en extreme ultraviolette straling die op het moment van de uitbarsting op de aarde afkwam. Leuk feitje: de straling bereikte de aarde in iets meer dan 8 minuten.

Er zijn kortegolf radioblackouts geweest in Zuid-Amerika, Afrika en de zuidelijke Atlantische Oceaan. In de komende dagen zal duidelijk worden wat er gaat gebeuren.

Bron: