In Zuid-Limburg is zaterdagochtend de eerste sneeuw van het winterseizoen waargenomen. Op sommige plaatsen bleef de sneeuw even liggen, maar al snel was het overal gesmolten, meldt Weeronline. De vlokken werden gespot in Landgraaf en Kerkrade. Maandag gaat het mogelijk opnieuw sneeuwen. Er is een kans dat de sneeuw blijft liggen in de hogere delen van het land.

In 2022 kwam de eerste sneeuwdag iets eerder, namelijk op 18 november. Er is officieel sprake van een sneeuwdag als er sneeuwvlokken zijn waargenomen. Het maakt niet uit hoeveel het heeft gesneeuwd en of de sneeuw bleef liggen. De laatste keer dat de sneeuw lokaal bleef liggen was dit jaar in maart. Plaatselijk viel er toen ongeveer 5 centimeter.

De komende dagen, met name maandag, is er meer kans op sneeuw. Met name in het noorden en oosten van het land, Groningen, Overijssel en Drenthe. Daar kan het maandag vallen en ook wel even blijven liggen. Overdag zal het echter boven nul graden zijn waardoor de sneeuwpret niet heel lang zal duren.

Tekst gaat verder onder de tweet

Gemiddeld heeft Nederland negentien sneeuwdagen in een jaar. Dat is een stuk minder dan in de vorige eeuw. In de periode van 1951 tot 1980 telde het weerstation in De Bilt gemiddeld 33 sneeuwdagen. In 2023 zijn tot nu toe achttien sneeuwdagen geteld. Naar verwachting blijft het gemiddeld aantal sneeuwdagen in Nederland dalen door klimaatverandering.

Bron: