Uitvallende tanden, naakt voor een volle collegezaal, een eindeloos lijkende val in een diep ravijn: soms zijn dromen onverklaarbaar, maar ze hebben vaak wel een terugkerend thema. 123Jaloezie deed onderzoek naar de tien meest voorkomende dromen – en die hebben vaak niet de betekenis die jij waarschijnlijk in gedachten had.

Dit onderzoekje is gebaseerd op zoektermen die mensen in de afgelopen vier jaar gebruikten om een verklaring te vinden voor hun dromen. Daar kwam een interessante top 5 uit voort.

1. Uitvallende tanden

Veruit de meeste mensen hebben dromen over uitvallende tanden. Dat kan er soms best bloederig aan toe gaan. Over de betekenis van deze droom verschillende meningen, of beter gezegd: waarschijnlijk is die betekenis voor iedereen verschillend. De uitvallende tanden kunnen een gevoel van onmacht of controleverlies symboliseren, maar het kan ook wat concreter betekenen dat je je de laatste tijd wat onzekerder over je uiterlijk voelt.

2. Slangen

Ook veelvoorkomend: dromen over slangen. Omdat de slang voor velen symbool staat voor eng of vies, is het aannemelijk dat deze droom vaak iets zegt over angstgevoelens die door de dromer worden ervaren. Ook gaan er stemmen op dat de slang iets kan zeggen over veranderingen in je leven. En kom je een meerkoppige slang tegen in dromenland? Dan sta je waarschijnlijk voor een belangrijke keus in je leven, of je bent in conflict.

3. Thuis

Droom je over je thuissituatie of zie je levendig je woonkamer voor je? Dan kan dat betekenen dat je heimwee hebt, maar ook dat iets in je leven je stress bezorgt, en dat je verlangt naar de ontspannen sfeer van je huis.

4. Vreemdgaan

Ook een ’populaire’ droom: hersenspinsels over vreemdgaan. En mocht je nou badend in het zweet wakker worden nadat je jezelf met een ander het bed in hebt gefantaseerd midden in de nacht: geen zorgen. Een droom over vreemdgaan hoeft helemaal niets te zeggen over hoe jij in je relatie staat. Sterker nog: het is vaker niet dan wel zo. Een situatie van vreemdgaan in je dromen zegt vooral dat je spanning mist in het leven. Dat kan op de werkvloer zijn, of thuis, of misschien heb je vroeger veel gereisd en heb je de laatste jaren je tentje aan de wilgen moeten hangen: het kan van alles zijn. Ga vooral op onderzoek uit wanneer je hier regelmatig over droomt!

5. Je eigen vader

Wanneer je droomt over je vader, kan dat van alles betekenen. Daar valt geen eensluidende verklaring over te geven, te meer omdat je vader in je droom misschien wel heel iemand anders symboliseert. Ook hier geldt: alleen door zelf na te denken over wat er speelt in je leven, zou je misschien achter de betekenis kunnen komen.

6. Trouwerij

Als je over een huwelijk droomt, betekent dat niet per se dat jij linea recta in het huwelijksbootje wilt stappen. Het kan, maar het kan ook juist betekenen dat je daar angstig voor bent. Of, heel iets anders: het kan betekenen dat je je in een overgangsfase bevindt in het leven.

7. Katten

Zo veel vreugde als katten de gemiddelde dierenliefhebber overdag brengen, zo onheilspellend kan het dier zijn in de nacht. Komt er een kat je dromen binnen wandelen, dan schijnt dat erop te kunnen duiden dat je misschien in een wat stroeve fase van je leven zit. Herken je het gevoel dat je niet helemaal aan het pieken bent? Vertrouw op je droom en geef jezelf wat ruimte om naar oplossiungen te zoeken.

8. Achtervolgd worden

Dit is er ook eentje die velen waarschijnlijk zullen herkennen: achtervolgd worden in je dromen. Door wie dan ook. Deze droom kan erop duiden dat je ergens aan probeert te ontsnappen. Dat kan heel concreet een werktaak zijn, maar ook bijvoorbeeld aan een angst, of een emotie die je probeert te onderdrukken.

9. Boeken

Sla je een boek open in je droom? Dan kun je dat vaak best letterlijk nemen: je staat op een punt in je leven waarop je nieuwe inzichten verkrijgt en nieuwe dingen leert. Het kan natuurlijk ook betekenen dat je die ambitie hebt, maar nog niet weet hoe je die nieuwe kennis moet verkrijgen.

10. Dood

Weinig dromen zo veelzijdig als dromen over de dood. Het kan schokkend zijn als je vader of je kind komt te overlijden in je dromen, maar bedenk vooral dat het veel kan zeggen over wat zich in jouw hoofd en lijf afspeelt. Het kan zijn dat je je zorgen maakt om iemand, maar ook – en dat klinkt misschien cru – dat je meer ruimte voor jezelf nodig hebt en een ander daarom ’elimineert’ in je dromen. Het kan echt van alles zijn.

Bron: