Art Rooijakkers (45) ging met het programma Rooijakkers over de Vloer op bezoek bij Hans Kazàn (68) in Marbella. Hier ontmoette hij ook zijn vrouw Wendy, hun kinderen en kleinkinderen. Hans en Wendy hebben meer dan 40 jaar geleden hun dochtertje Maaike verloren. In het programma delen ze openhartig hun verhaal over dit verlies. Toen het gebeurde, waren de twee pas vijf jaar getrouwd.

Terugblik

“Ze zou nu 42 jaar oud zijn”, zegt Wendy. Ze vertelt ook dat toen hun dochter Maaike geboren werd, ze er “perfect uitzag”. Maar na drie maanden begon ze vreemde krampjes te krijgen, waardoor Hans en zijn vrouw naar de kinderarts gingen. Daar kregen ze het hartverscheurende nieuws dat “dit kindje nooit normaal zou opgroeien. Ze zou niet kunnen horen, zien, niet reageren, niet zelfstandig eten. Helemaal niks. Het is gewoon een plantje.”

Emotioneel

Iets waardoor Hans volschiet. ‘Dat was totaal onverwachts’, vertelt hij geëmotioneerd. ‘Ik dacht: ze krijgt een pilletje en het gaat weer goed. Ik weet dat ik het ziekenhuis uitliep, helemaal verbaasd en verdoofd. Ik dacht: mijn prachtige baby zal nooit kunnen lopen’, voegt Wendy hieraan toe.

Geen contact

Hoewel hun dochtertje perfect van buiten was, bleek er in de hersenen iets cruciaals te ontbreken. Zo legt Wendy uit dat er ‘geen contact was’ met Maaike. Hun dochter ligt vervolgens drie maanden, aan allerlei slangetjes verbonden, in het Radboundumc. Iets wat Hans en zijn vrouw vreselijk vonden om te zien. ‘Het was verschrikkelijk wat er allemaal met haar gebeurde’, laat Wendy weten. Ondanks dat het stel hun dochter niet mee naar huis mochten nemen van de artsen, besloten ze om dit wel te doen. Hans besluit dan ook om ‘alle slangetjes uit haar hoofd los te trekken’. ‘Het was vreselijk. Haar hoofd was drie keer zo groot geworden door allerlei infusen.’

Overlijden

Hans en Wendy wilden ‘zolang ze leeft, zo goed mogelijk voor haar zorgen’, ondanks ze wisten dat Maaike niet oud zou worden. Na 2 jaar en 8 maanden overleed hun dochtertje. ‘De dood was wel een verlossing voor haar. Zij leed onder haar bestaan’, legt Hans emotioneel uit. Zo zou hun dochtertje Maaike ‘oergeluiden’ maken, waardoor ze aangaf dat ze pijn had.

Foto

Hoewel het een intens verdrietige gebeurtenis was, kijkt de familie Kazàn graag elke dag naar een foto die ze van haar hebben. ‘We hebben een foto op de slaapkamer, dat we met z’n allen op het bed zitten. Boven dat bed hangt haar foto aan de muur’, vertelt Wendy. ‘Dat is de enige foto waar we echt allemaal op staan’, vertelt Hans. ‘Die foto zie ik elke dag als ik wakker word’, aldus Wendy.

Bron: