In een tijd waarin persoonlijke hygiëne meer aandacht krijgt dan ooit tevoren, vooral na de wereldwijde pandemie, rijst de vraag: hoe diep kunnen de kloven van hygiënische gewoonten doorwerken in een relatie?

Een recente discussie op het online forum ‘Am I the A**hole’ werpt licht op dit ongebruikelijke, maar significant sociale dilemma, waarbij intieme hygiëne een breekpunt lijkt te worden in een anders liefdevolle relatie.

Douche
Het begon allemaal toen een vrouw, laten we haar Emma noemen, een verontrustende ontdekking deed over haar partner, hier Nick genoemd, tijdens een gezamenlijke douche. Emma merkte op dat Nick zijn lichaam wel zeepte, maar opvallend zijn billen oversloeg.

Hij legde uit dat hij gelooft dat het water alleen volstaat om dat gebied schoon te houden, zonder direct contact of zeep. Dit was voor Emma een onverwachte en enigszins verontrustende onthulling over de persoonlijke hygiëne van haar partner.

Hygiëne
Emma besloot dit moment aan te grijpen als een kans om Nick op een vriendelijke manier te onderwijzen over basislichaamshygiëne. Ze stelde voor dat hij zijn billen actiever moest wassen door zeep te gebruiken en direct te reinigen, vooral tussen de billen waar vuil gemakkelijk kan ophopen.

Nick, echter, vond het idee van directe reiniging oncomfortabel en weigerde zijn gewoonten aan te passen, wat leidde tot frustratie en zorg bij Emma.

Twijfel
Een paar dagen na het eerste gesprek confronteerde Emma Nick opnieuw om te zien of hij zijn hygiënische aanpak had aangepast. Toen bleek dat hij zijn hygiënische aanpak niet had veranderd, begon Emma serieus te twijfelen aan de toekomst van hun relatie.

Ze vroeg zich af of ze de relatie moest beëindigen over iets wat sommigen misschien een kleinigheid zouden vinden, maar wat voor haar een fundamenteel aspect van gezamenlijk leven en intimiteit vertegenwoordigde.

Advies
Zoekend naar meningen, wendde Emma zich tot het internet, waar ze haar dilemma deelde. De reacties waren unaniem: hygiëne is geen kleinigheid in een relatie. Een verpleegster benadrukte zelfs hoe vaak ze mannen ziet die vergelijkbare hygiënische fouten maken, en hoe belangrijk het is om deze basiszaken goed te krijgen.

Andere gebruikers bespraken de absurditeit van de mythe dat het ‘homoseksueel’ zou zijn om je eigen billen te wassen en hoe destructief zulke overtuigingen kunnen zijn voor persoonlijke gezondheid en relaties.

Factoren
Een interessant detail dat Emma toevoegde was dat ze haar reukvermogen had verloren door Covid-19 in oktober 2020, wat betekent dat ze niet kon beoordelen of er een onaangename geur was. Dit onthult hoe gezondheidscomplicaties indirecte invloed kunnen hebben op persoonlijke relaties en percepties van hygiëne, waardoor het soms moeilijk is om volledig te begrijpen wat de ander ervaart.

Bron: