Het is een publiek geheim dat Nederlanders dol zijn op frikandellen. Talrijke mensen eten er zelfs minstens eentje per dag. Maar wat zit er eigenlijk in een frikandel? Kwatongen beweren dat er alleen maar slachtafval in de snack zit. Denk aan beenderen, hersenen, staarten of ogen van dieren. Maar is dat wel zo? Marieke van Balen van Mora legt uit.

Sommige mensen beweren dat de populairste snack van Nederland zou bestaan uit slachtafval zoals varkensstaarten en -ogen. Marieke van Balen weerlegt: “In een frikandel zit wel degelijk vlees.”

Van Balen vervolgt: “Een frikandel bestaat voor het grootste deel uit kip. Het gaat in dit geval over separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten, nadat de filet, de borst en andere grote stukken van de kip zijn afgesneden. Dit vlees wordt ook gebruikt om kipnuggets mee te maken. Normaal belandt dit soort vlees in de vuilbak, maar wij redden het om er een kwaliteitsvol product mee te maken.”
Kip en varkensvlees
Naast kip wordt er ook nog varkensvlees aan de frituursnack toegevoegd. “Bij ons gaat het dan over varkensspek, opnieuw echt vlees dus. Tot slot werken we alles af met allerlei smaakstoffen, kruiden, specerijen en bindmiddelen.” Dat is nodig om de snack stevig genoeg te maken.

Bron: