De kosten van een betaalrekening bij een Nederlandse bank zijn in vijf jaar tijd fors duurder geworden. In sommige gevallen tot wel 100 procent duurder. Hoe kan dat eigenlijk, en bij welke bank betaal je het meest voor een betaalrekening? In dit artikel lees je er alles over.

Waarom kost een rekening geld?

De eerste vraag die we beantwoorden: waarom kost een rekening geld? Een bank moet kosten maken om jou je betaalrekening te geven.
De bank geeft jou een betaalpas, maar verwerkt ook jouw transacties. Daarnaast monitoren ze overboekingen, maar wordt er ook geld uitgegeven aan infrastructuur om contant geld in omloop te houden. Dat stelt Berend Jan Breugel van Betaalvereniging Nederland.
Een bank mag vragen wat ze willen voor een betaalrekening. Er is geen maximum tarief en daardoor zie je dus ook dat wanneer de kosten stijgen, de tarieven van rekeningen ook omhoog gaan.

De duurste betaalrekening

Als je kijkt naar vijf jaar geleden, dan was een jaarlijks tarief van 18 euro voor een betaalrekening heel normaal. Inmiddels is dat een veelvoud geworden. Maar wat is nu de duurste bank?
Als je klant bent bij de Rabobank, dan betaal je 35,40 euro voor een betaalrekening met 1 pinpas. ABN AMRO rekent 39 euro per jaar. De ING is nog duurder. Rekeninghouders betalen hier 43,80 per jaar. Dat is echter nog niets als je kijkt naar de duurste bank.
Ben jij klant bij Bunq? Dan betaal je 107,88 euro voor een jaar bankieren. Bunq is daarnaast ook de enige bank die torenhoge kosten in rekening brengt voor het opnemen van contant geld. De eerste vijf opnames zijn nog gratis. Vanaf de twaalfde pinbeurt betaal je 2,99 euro per transactie.
Bij welke bank ben jij klant, en overweeg je om over te gaan stappen? Laat het weten in de reacties en tag iemand zodat meer mensen erachter komen dat het goedkoper kan!

Bron: