Nederland is een regeltjesland. Om exact te zijn bestaan er maar liefst 9.834 regels. Sommigen zijn enorm logisch, maar bij anderen kijk je wellicht toch een beetje vreemd op. Wist jij dat stoepkrijten bijvoorbeeld in ruim 300 gemeenten verboden is? In dit artikel vertellen we je wat je moet aftikken als jouw kind door een boa betrapt wordt op stoepkrijten.

Stoepkrijten

Stoepkrijten was tot een aantal jaar geleden razend populair. Waarschijnlijk heb jij in je kindertijd ook straten vol gekliederd met allerlei tekeningen. De krijtjes hadden allerlei kleuren en je kon jezelf dus helemaal uitleven in de straat.

Het nadeel was echter wel dat na een flinke plensbui, je tekening weer verdwenen was. Maar dat maakte het niet minder leuk. Tegenwoordig zien we minder kinderen op straat. Ouders vinden het makkelijk om kroost achter de televisie, of de Playstation te zetten.

Boete stoepkrijten

Maar wist je dat stoepkrijten in meer dan 300 gemeenten verboden is? En een verbod betekent dat daar dus ook een boete tegenover staat. Wanneer een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) of een politieagent je kind met krijtjes in de weer ziet, kan dat prijzig uitpakken.

Of er in jouw gemeente een verbod is, kun je makkelijk terugzien in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Die staat op de website van de gemeente waarin je woont.

Officieel staat er een boete op stoepkrijten van 150 euro, exclusief 9 euro administratiekosten. De kans dat een overijverige handhaver daadwerkelijk een proces-verbaal opmaakt is echter niet zo groot. Het verbod is meer bedoeld tegen ongeoorloofd reclamemaken en vandalisme.

Maar goed, je zult maar net een boa met een slechte dag treffen. Ze zijn namelijk bevoegd om zelf te bepalen of je een waarschuwing krijgt, of een boete.

Bron: