De 26-jarige Diana is ten einde raad. Haar probleem is dat ze daar beneden niet echt fris ruikt. Ze heeft al jaren last van een visgeur tussen haar benen.
Door deze onfrisse geur is haar relatie ook onder druk komen te staan. Een gynaecoloog vertelt nu over dit probleem en wat de vrouw eraan kan doen.
Diana zegt meteen dat dit geen grap is. “Het gaat om een soort van visgeur, die helemaal niet aangenaam is. En tijdens de daad wordt het nog veel erger.”
“Het begon allemaal toen ik voor de eerste keer met mijn echtgenoot naar bed ging. Soms valt het wel mee, maar andere keren word ik er zelf onhebbelijk van.”
“Ik bezocht tientallen artsen en verschillende medische instellingen, zelfs in Turkije. Maar ze kunnen niks vinden.”
“Ze geven me altijd antibiotica en dan is het even beter. Maar het komt telkens terug. Hert is mega irritant, en begint echt voor problemen te zorgen tussen mijn man en mij.”
Gynaecoloog Gilbert Donders zegt dat wel meer vrouwen hier last van hebben. Volgens hem mag een schade wel een geur hebben. “Sommige vrouwen hebben nu eenmaal een sterkere geur.”
“Het verhaal van Diana is relatief kenmerkend voor een **ndoening genaamd bacteri*le vagin0se.”
Bepaalde bacteriën verjagen dan de verdedigers van de schede, de zogenaamde melkzuurbacillen, en zo ontstaat er een verkeerd evenwicht van de flora in de schede. Het resultaat is dan een onaangename geur.
Volgens de dokter is dit probleem wellicht erfelijk. Er zijn aanwijzingen dat vrouwen hetzelfde patroon in hun schede hebben als hun moeder.
Hij legt uit dat de kans op deze **ndoening stijgt wanneer je minder goede weerstandskiemen hebt geërfd. Dan is de kans groter dat dit later een probleem kan worden.
“De meeste huisarts geven medicatie, waarmee het probleem even verholpen is. Maar het probleem is dat deze **ndoening zich graag opnieuw innestelt.”
“Herhaaldelijk antibiotica blijven nemen zijn we geen fan van, omdat er dan resistentie optreedt. Deze patiënten hebben een specialist nodig, die weet hoe je dit probleem aanpakt.”
De arts raadt dan ook behandeling met natuurlijke middelen zoals probiotica aan. “Wanneer je dat goed blijft opvolgen, komen er op lange termijn vaak goed resultaten.” Maar een speciaal dieet of bepaalde zepen hebben volgens hem geen invloed.