De verdachte van de dodelijke steekpartij in de Duitse stad Solingen is ‘hoogstwaarschijnlijk’ een 26-jarige Syriër. Hij moest Duitsland al verlaten hebben. Maar hij wist onder te duiken, kreeg alsnog een verblijfsvergunning en stak daarna drie mensen dood uit naam van de terroristische organisatie IS. Het zet het Duitse migratiedebat nog verder op scherp.

Issa al H. droeg nog dezelfde smerige kleding met bloedsporen. Zeer waarschijnlijk van de slachtoffers die hij een dag eerder had neergestoken, zo melden bronnen aan weekblad Der Spiegel. Zaterdagavond rond de klok van 11 uur wist de politie van deelstaat Noordrijn-Westfalen de man in het asielzoekerscentrum in Solingen te arresteren. Hij is ‘hoogstwaarschijnlijk’ de dader, lichtte Herbert Reul, de deelstaatpremier (CDU), toe.

Blinde paniek ontstond vrijdagavond toen een man willekeurig om zich heen begon te steken op een volksfeest in de binnenstad van Solingen. Een mensenmenigte was bijeengekomen om het 650-jarige bestaan van de Duitse hanzestad te vieren, ten noorden van Keulen. Volgens omstanders zou hij ‘Allah Akbar’ hebben geroepen terwijl hij om zich heen zwaaide met een mes. Een vrouw van 56 en twee mannen van 56 en 67 jaar oud kwamen om het leven. Acht mensen liepen verwondingen op, van wie vier nog in levensgevaar verkeren.

Bulgarije

De vermoedelijke dader — 26 jaar geleden geboren in de Syrische stad Deir al-Zor — kwam in december 2022 aan in Duitsland. Hij reisde, zo wist Der Spiegel te achterhalen, eerst door Bulgarije en had daar volgens de Dublinregels asiel moeten aanvragen. Dat gebeurde niet. Nadat de Duitse opsporingsdiensten contact zochten met de collega’s in Bulgarije, verdween de man van de radar van de autoriteiten. Vanaf juni 2023 was hij onvindbaar. Een half jaar later kreeg de soennitische moslim, die volgens de veiligheidsdiensten niet als extremistisch gold, in Duitsland alsnog de beschermde status als oorlogsvluchteling.

De dodelijke steekpartij in Solingen laat zien dat Islamitische Staat (IS) wederom actief is na jaren waarin relatief weinig aanslagen in Europa plaatsvonden. Een dag na de aanslag, op zaterdagavond, eiste de terroristische organisatie de terreurdaad via haar onlinekanaal op. In een videoboodschap verkondigde IS dat ‘een van haar soldaten’ de aanslag uitvoerde ‘uit wraak voor de westerse wandaden in Gaza’. Het doel van IS was ‘een groep christenen’ te raken. Hoe de dader en IS contact met elkaar hadden, is nog niet bekend.

Eerder pakte de politie in Noordrijn-Westfalen een jongen van 15 jaar op. Hij zou de aanval vooraf hebben besproken met de verdachte. De jongen, die nog altijd vastzit, wordt ervan verdacht een geplande aanslag niet te hebben gemeld. Hij weigert een verklaring af te leggen.

Dreiging IS neemt verder toe

Terrorisme-experts constateren dat het risico op aanslagen in Europa sterk is toegenomen als gevolg van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Hoe langer het conflict voortduurt, hoe groter de kans dat jongeren radicaliseren en de wapens oppakken. Duitsland geldt als voornaam doelwit. De bondsregering staat pal achter Israël en levert samen met de Verenigde Staten de meeste wapens aan het land.

In Duitsland slingert de terreurdaad in Solingen ondertussen opnieuw het debat aan of er een landelijk verbod op steekwapens moet worden ingevoerd. Regeringspartij SPD, onder aanvoering van minister Nancy Faeser (Binnenlandse Zaken), pleit voor het aanscherpen van bestaande wetten. Zo’n ban of aanscherping van de wet zal weinig uithalen, reageert terrorisme-expert Peter Neumann bij radionieuwszender Deutschlandfunk. ,,Na de aanslagen met voertuigen kwam ook niemand op het idee om auto’s te verbieden.’’

Debat over migratie

Behalve het messenverbod, bracht de aanslag ook het migratiedebat weer op het scherpst van de snede. Zo schreef de baas van de christendemocratische CDU dat Duitsland ‘niet nog meer vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan moet opnemen’. In juni stak een afgewezen Afghaanse asielzoeker in Mannheim een politieagent dood. De agent hield daar toezicht bij een anti-islam betoging.

Aanstaande zondag zijn er belangrijke verkiezingen in twee deelstaten in het oosten van Duitsland: Saksen en Thüringen. Anti-immigratie partij AfD staat er nu al hoger dan ooit in de peilingen.

Het steekwapen waarmee de doden vielen, werd in een vuilnisbak in de binnenstad van Solingen teruggevonden, meldt boulevardkrant Bild. Oorspronkelijk zou het jubileumfeest drie dagen duren, maar de organisatie besloot de festiviteiten voor zaterdag en zondag direct af te lasten. Op zondag stonden desondanks mensen rijen dik op het stadsplein om de slachtoffers te herdenken. In de kerk van Solingen vond een rouwdienst plaats.

Bron: