Laat de partytent maar in de schuur staan, want de kwartfinale van het EK kan beter binnen gekeken worden. Het weekend staat namelijk in het teken van wisselvallig weer. Zaterdagochtend trekken buien over het land. Het westen en noorden krijgen te maken met zware windstoten. Het wordt maximaal 18 tot 21 graden. Zondag is het 18 tot 20 graden met minder wind, maar opnieuw trekken er buien over. Dat meldt Weeronline.

De dag begint zaterdag bewolkt en lokaal kan het flink regenen en is er kans op onweer. In de middag is er meer ruite voor de zon. De zuidwestenwind neemt verder in kracht toe en wordt vrij krachtig boven land tot mogelijk hard of stormachtig aan zee. Daarbij zijn zware windstoten mogelijk tussen 75 en 90 km/uur. Aan het eind van de middag neemt de wind weer in kracht af. De temperatuur loopt uiteindelijk op naar 16 of 17 graden in het noordwesten tot lokaal nog 21 graden in het oosten en zuidoosten. Op de meeste plaatsen kan dan ook droog gekeken worden naar de wedstrijd tussen Nederland en Turkije. In de nacht daalt de temperatuur naar minimaal 8 tot 10 graden.

Het KNMI geeft zaterdagmiddag ook code geel af voor de provincies Groningen, Zuid-Holland en Zeeland. Eerder gaf het weerinstituut al code geel af voor Noord-Holland en Friesland, de Waddeneilanden, de Waddenzee en het IJsselmeergebied. De waarschuwing geldt van 12.00 tot 21.00 uur, voor alle genoemde gebieden.

Zondag

Zondagochtend begint droog, maar aan het einde van de ochtend stijgt de kans op regen. Vooral in de middag trekken geregeld stevige buien over met lokaal kans op onweer en hagel. De wind is overwegend matig uit zuidwestelijke richtingen, waarbij de temperatuur uitkomt tussen 18 en 20 graden.

Maandag

De nieuwe week begint met een mix van wolken en zon. Alleen in het noordwesten is nog een enkele bui mogelijk. Met een matige zuidwestenwind wordt iets warmere lucht aangevoerd, met maxima van 19 graden in het westen tot 22 graden in het oosten van het land.

Dinsdag

Vanuit het zuiden komt warme lucht opzetten, waardoor het dinsdag op veel plaatsen zomers aanvoelt met maxima tussen 25 en 29 graden. De lucht is erg vochtig, waardoor het wat benauwd kan gaan aanvoelen. De dag start nog met zon, maar de bewolking neemt vanuit het zuiden snel toe en in de avond stijgt de kans op enkele stevige regen- en onweersbuien.

Later die week

De zomerse warmte wordt na dinsdag verdreven, maar het blijft wel aangenaam qua temperatuur met dagelijks maxima tussen 21 en 24 graden. Stabiel zomerweer wordt het niet, want met een aanvoer over zee blijft de kans op buien iedere dag aanwezig. Toch zullen er ook genoeg droge momenten zijn met ruimte voor de zon.

Bron: