Caroline Tensen omschrijft de overgang als de meest afschuwelijke periode uit haar leven. Haar leven zag er dan ook heel anders uit toen ze in de overgang raakte. “Op een ochtend werd ik wakker en ik wilde alleen maar huilen”, zegt ze in gesprek met Privé. “Ik had nergens meer zin in en het ging ook niet over. Op een gegeven moment kon ik niet eens meer alleen thuis zijn.”

De 59-jarige presentatrice heeft een boek geschreven over de overgang, genaamd Het verboden woord. Met haar boek hoopt Tensen eraan bij te dragen dat de overgang “uit de taboesfeer” komt. “Ik wilde er ook nooit over praten. Bij de televisie wisten ze ook niet wat er destijds bij me speelde. Er is schaamte, onbegrip en onwetendheid.”

Tensen was vier jaar samen met haar partner Ernst-Jan toen zij in de overgang kwam. “Ik was wel bang dat Ernst zou denken dat hij een kat in de zak had getroffen. En ik heb wel even gedacht dat hij misschien bij me weg zou gaan. We waren net getrouwd en ineens had hij een onherkenbare vrouw die nergens meer zin in had.” Ook had de overgang invloed op het seksleven van Tensen en haar man. “Ik moest niet aan seks dénken”, zegt ze. De presentatrice was aangekomen en schaamde zich “vreselijk” voor haar lichaam. “Met dat lijf wilde ik echt niet vrijen. Uitkleden deed ik alleen met het licht uit.”

Nu Tensen de overgang heeft “overwonnen” voelt ze zich “beter dan ooit”. Met haar boek hoopt ze dan ook andere vrouwen een dienst te bewijzen. “Dat geeft mij ook een fijn gevoel.”

Bron: