Slecht nieuws lieve mesen. Bioloog en insectenkenner Arnold van Vliet voorspelt een muggenplaag van ongekende omvang. En daarmee staat ons een horrorzomer te wachten. ”We moeten rekening houden met serieuze aantallen.”

Muggen

Dat er zoveel muggen komen, is te danken aan de weersomstandigheden van de afgelopen tijd. Doordat het al vroeg in het jaar warm was, en doordat er enorme hoeveelheden neerslag zijn gevallen, komen muggen eerder uit hun winterslaap.

Het gevolg hiervan is dat ze zich in een razend tempo hebben kunnen ontwikkelen. ”De mug heeft tot nu toe een fantastische tijd gehad dit jaar.”

Volgens Van Vliet zweeft de eerste generatie muggen nu al vrolijk rond. ”Dat is echt heel vroeg.” En dat belooft weinig goeds voor de rest van de zomer. Want er zijn nog veel meer muggen op komst. Er is nog maar een ding dat ons kan redden.

Alleen wanneer we dit voorjaar te maken krijgen met extreme droogte, kunnen we nog ontkomen aan enorme hoeveelheden muggen. ”Maar daar ziet het nog niet naar uit. Dus we zitten op een koers naar veel muggen.”

‘We doen dit zelf’

Gelukkig hoeven we ramen en deuren niet de hele zomer te sluiten. Ook kun je zelf een hoop doen om overlast te verminderen.

Volgens de bioloog zorgen we eigen zelf voor het probleem. ”Die muggen leggen eitjes in waterbakjes. Daar groeien die larven in op.”

”Gooi potentiële broedplaatsen zoals bloempotten, bakjes en emmers dus regelmatig leeg.” Als je dat doet, is het praktisch onmogelijk voor larven om uit te groeien tot muggen. ”Hiermee doorbreek je de cyclus eigenlijk.”

Van Vliet heeft nu een pot in zijn tuin staan. ”Per liter zitten daar zo’n 2.000! muggenlarven in en daar schrok ik zelf ook wel van.”

Bron: