Hij was „opgelucht”, riep Ali monter voor meerdere snorrende camera’s, pal nadat de officieren van justitie drie jaar gevangenisstraf tegen hem eisten voor twee verkrachtingen en twee aanrandingen. Er stegen bijna letterlijk vraagtekens op boven de hoofden van de journalisten.

„Al hadden ze 20 jaar geëist”, ging Ali verder. En cryptisch: „Het gaat niet om wàt ze eisen, maar waarom ze het eisen. Ik heb het volste vertrouwen in een goede afloop.” Waarop hij zijn vertrouwen baseerde werd niet helemaal duidelijk.

Onze verslaggever is live bij de zaak aanwezig. Volg onder aan dit artikel haar berichtgeving.

De officieren waren snoeihard in hun requisitoir. Ali B heeft zijn slachtoffers in alle gevallen „zo plotseling en onverhoeds overvallen met zijn opdringerige en dwingende seksuele driften, dat zij daartegen geen weerstand konden bieden.”

Met zijn gedrag gaf hij er volgens de officieren blijk van „geen enkel respect te hebben voor de lichamelijke integriteit van de slachtoffers en is hij alleen bezig geweest met zijn eigen seksuele gerief. Van enig inlevingsvermogen in de schade die hij mogelijk aanrichtte bij de vrouwen is geen sprake geweest.”

Ali B stond bekend als een aimabel persoon en zegt zelf te denken dat mensen zich veilig bij hem voelden. „Juist dat vertrouwen heeft hij gruwelijk beschaamd”, aldus de officieren.

Voor de slachtoffers is het extra moeilijk geweest om naar buiten te treden met hun verhaal omdat ze door Ali B’s status van bekende rapper, tv-persoonlijkheid én grote speler in de muziekindustrie, zelf ook in de spotlights kwamen te staan.

Cultuur van zwijgen

„Een moeilijke stap omdat ze werkten in een gesloten/besloten sector waarbinnen een cultuur van zwijgen heerst. Een sector met scheve machtsverhoudingen waarbinnen aan damage-control worden gedaan.”

Ondanks het gebrek aan getuigen van de verkrachtingen en de aanrandingen, ziet het OM voldoende bewijs voor een veroordeling van Ali B. De verhalen van de vrouwen vinden ze consistent en geloofwaardig, en Ali B gebruikte steeds dezelfde werkwijze. Dat kan worden gebruikt als schakelbewijs in alle zaken. Zo hebben alle slachtoffers een „carrièrematige kwetsbaarheid ten opzichte van Ali B. Hij kon vanwege zijn positie carrières maken, maar ook breken, zeggen de officieren.

Wist van geen ophouden

Daarnaast probeerde hij bij alle slachtoffers „zijn zin door te drukken en wist hij van geen ophouden. Hij overviel de vrouwen en zette ze klem tegen de muur, op een bed of tegen een auto, zodat ze niet konden wegkomen.”

Ook koos hij steevast voor plekken waar de vrouwen in het nadeel waren, omdat ze niet wisten waar ze waren, hulp ver weg was, of ze van hem afhankelijk waren voor vervoer, aldus de officieren.

De straf had nog hoger kunnen uitvallen, maar is enigszins gematigd omdat Ali B geen strafblad heeft en omdat een belangrijk doel van een straf – vergelding – al heeft plaatsgehad. Als artiest is Ali B al 2,5 jaar uitgerangeerd.

Ellen ten Damme

Het OM zei vrijdagochtend dat het wettig en overtuigend is bewezen dat zangeres en actrice Ellen ten Damme is verkracht door rapper Ali B. De artiest liet met zijn gedrag en het gebruik van geweld een bedreigende situatie ontstaan waaraan zij zich niet kon onttrekken en waaraan ze niet kon ontsnappen. Ze was in de villa zonder haar eigen mensen om zich heen.

De advocaat van Ali B heeft bij aanvang van zijn pleidooi de verklaring die Ellen ten Damme heeft afgelegd bij de politie in twijfel getrokken. „De verklaringen van Ellen ten Damme zijn in strijd met de waarheid”, zei advocaat Bart Swier.

Swier noemde het proces „een strafzaak die in de media is begonnen”, doelend op de uitzending van BOOS, die seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van The Voice of Holland heeft blootgelegd. „Misstanden bij The Voice of Holland verdienen aandacht in de media, maar voor de waarheidsvinding is het programma BOOS funest gebleken”, zei Swier. Volgens hem zijn vrouwen die later aangifte deden, beïnvloed door de uitzending.

Ook aanranding en verkrachting van Naomi door rapper Ali B is volgens het OM bewezen. „Hij heeft opeenvolgende zeer bedreigende situaties doen ontstaan waar ze zich niet aan kon onttrekken en zich niet tegen kon verzetten”, aldus de OvJ tijdens de derde zittingsdag van de zedenzaak.

Eerder verklaarde Ali B dat „Het verhaal twee kanten heeft. Dit is de dag dat jullie voor het eerst mijn kant van het verhaal gaan horen.”

Het OM zegt geen reden te hebben om te twijfelen aan de verklaringen van zangeres Jill Helena, die aangifte van aanranding deed tegen rapper Ali B. Dit zou zijn gebeurd in mei 2018 op een bospad in Amsterdam na een verjaardagsfeest bij de dochter van Frank de Boer in Monnickendam, waar ze samen optraden.

Betrouwbaar

Het OM noemt de aangifte van de voormalige kandidaat van The Voice of Holland betrouwbaar. Ze heeft volgens de officier van justitie „geen alternatief motief” voor het doen van aangifte tegen de rapper, met wie ze na de finale van de tv-show contact hield en korte tijd een seksuele relatie onderhield. „Ze ondervindt veel hinder van berichten op sociale media en van mannen die haar benaderen. Het enige wat ze wil is dat hij zijn misstappen erkent”, zei de aanklaagster.

Jill Helena zou hebben aangegeven in de auto geen seks te willen hebben. Ali B zou bij haar tot tweemaal toe hebben aangedrongen hem te helpen bij het masturberen.

’Bewijs uit handen geslagen’

De advocaat van Ali B, Bart Swier, heeft betoogd dat er geen sprake was van aanranding tijdens de ontmoeting van de rapper en Jill Helena. Volgens hem was er geen sprake van dwang en moet hij vrijgesproken worden. De rapper betwist niet dat hij Jill Helena heeft aangeraakt en gezoend, maar ontkent dat hij haar heeft gedwongen. Volgens de advocaat is er onvoldoende bewijs om aanranding aan te kunnen tonen.

De verdediging van B. verweet Helena ook dat ze te laat aangifte zou hebben gedaan. Als ze daar niet vier jaar mee had gewacht was door middel van camerabeelden nog na te gaan waar de rapper haar zou hebben opgepikt en mee naar toenam. Volgens de advocaat is daarmee B. „bewijs uit handen geslagen.”

’Warme reacties’

De zangeres heeft bedankt voor de berichten die ze heeft ontvangen. Ze vertelde eerder deze week dat ze ook veel bedreigingen had gehad en kreeg daarna veel „mooie lieve warme” reacties, schrijft ze in haar Instagram Stories. „Dat sterkt mij enorm”, aldus Helena. „Er staan nog megaveel berichten open, maar ik wil bij deze iedereen vast bedanken.”

Helena is een van de vrouwen die de rapper beschuldigen van aanranding. Ze was woensdag en donderdag ook bij de zaak in de rechtbank van Haarlem aanwezig en maakte ook gebruik van haar spreekrecht. Helena is er vrijdag niet bij omdat ze „verplichtingen in het buitenland” heeft.

De strafzaak begon woensdag. „Wat ik tot nu toe heb verteld, waren voornamelijk antwoorden op vragen.” Hij noemde het tegenover de verzamelde pers bij de entree van de rechtbank in Haarlem ook „een trieste dag” voor alle partijen, waarbij hij de vrouwen die hem aanklaagden bij naam noemde.

Het OM was klaar om donderdagmiddag te beginnen aan het requisitoir in de strafzaak tegen Ali B. Maar na een pleidooi van de verdachte en zijn advocaat Bart Swier, besloot de rechtbank anders.

Hij vreesde dat er op donderdagavond in talkshows, op websites en in kranten een scheef beeld zou worden geschetst, als op die dag alleen het Openbaar Ministerie aan het woord zou komen, en de verdediging daar niet meteen het eigen verhaal tegenover zou kunnen stellen. Ondanks dat Ali B tijdens de eerste zittingsdag op woensdag royaal de gelegenheid kreeg om zijn versie van de gebeurtenissen te schetsen en zijn onschuld te bepleiten.

De rechtszaak zou eigenlijk donderdag al klaar zijn, maar door een nieuwe getuigenverklaring liep die vertraging op. Het is voor het eerst dat een rechtbank niet alleen rekening houdt met het effect van media-aandacht op een verdachte, maar ook nadrukkelijk met de manier waarop een strafzaak in de media kan komen.

De rapper krijgt zelf het laatste woord.

Bron: